Bog čuva pijance, malu djecu i hrvatske ministre

27.7.2010.
13:01
VOYO logo

Kako tonemo dublje tako hrvatska vlada i njeni istaknuti članovi nude sve luđa rješenja kada se suoče s problemom čije su postojanje godinama zanemarivali, kojeg su sami prouzročili ili kojeg jednostavno, uslijed sustavne pljačke, nerada i javašluka ne mogu riješiti jer državna blagajna zjapi prazna. Aktivno nepoznavanje osnova engleskog jezika premijerke Jadranke Kosor potpuno je nepravedno tijekom vikenda u sjenu bacilo još jedan biser ovog briljantnog uma. Kao što ljubitelji nogometa uglavnom vjeruju da bi bili bolji izbornici, treneri i suci od onih koje gledaju na televiziji, tako je i premijerka nakon sudjelovanja na sjednicama na kojima se raspravljalo o turizmu zaključila kako ima savršeno rješenje za sve nedostatke u pripremi ovogodišnje turističke sezone. Vrlim turističkim djelatnicima, čija nadaleko poznata ljubaznost i do astronomskih visina napuhane cijene postaju opće mjesto u opisima hrvatske turističke ponude, poručila je da nastave jednako snažno raditi i dalje, ali i ponudila jedinstveno rješenje svih mogućih nedostataka.

"Treba nešto više osmijeha jer se njime može izliječiti i sve ono što nije najbolje pripremljeno", ispalila je Kosor formulu koja će, sasvim sigurno, ući u sve moderne udžbenike po kojima se podučavaju budući turistički djelatnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpogubniji nedostatak, pokazalo se to ove sezone, učestali su fizički i verbalni napadi na turiste pri čemu ekavica i srpska putovnica predstavljaju neodoljiv mamac lokalnim primitivcima i siledžijama. Veliki broj napadača i dalje slobodno šeće, ali premijerka i ministar Bajs tvrde da je sve pod kontrolom. Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj funkcionira pravna država i policija postupa ravnopravno prema svima. Što bi se reklo u vremenima mraka, tko drugačije kaže, kleveće i laže. Premijerkinom naporu da nedostatke u turizmu rješava smiješkom, pridružio se potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović. On je utočište našao u pjesmi iz koje je izvukao i dirljivu poantu.

Potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović s klapom Grobnik otpjevao je uspješnicu Croatio, iz duše te ljubim. Uhvatio se za stih 'umorna si, samo mi ne plači' i opalio lekciju svima koji se sažalijevaju nad svojom sudbinom, kukaju da nemaju novca, žale se da su im lijekovi preskupi, da životno važne pretrage čekaju mjesecima i govore slične gluposti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razloga u Hrvatskoj danas plakati kao što to kaže ova pjesma. Kada Hrvatsku guramo u istom smjeru, nema toga što Hrvatska ne može izgurati", ministrov je recept koji će riješiti sve probleme.

A ako ne pomogne smiješak i pjesma, najbolje je okrenuti se Bogu. Zna to dobro ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta koji se na obljetnici tragedije u Rudinama gdje je prije godinu dana život izgubilo 6 osoba povjerio javnosti kako se "svaki dan moli Bogu da se takve tragedije ne bi ponovile". Ulaganja u željezničku infrastrukturu u godinama devastiranim i pljačkanim Hrvatskim željeznicama ionako su svedena na apsolutni minimum pa je molitva svevišnjem valjda jedino što preostaje ministru Kalmeti kojeg ni ta nesreća kao ni ona na glavnom zagrebačkom kolodvoru nije motivirala na neopozivu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna to i ministar financija Ivan Šuker koji je apsolutni rekorder među hrvatskim ministrima u zazivanju pomoći sa nebesa. Tako je u ožujku na sjednici Vlade na kojoj je ukinuta niža stopa harača "molio Boga" da mu uskoro situacija u državnim financijama bude takva da može u potpunosti ukinuti harač. "Bogu je zahvaljivao" i nekoliko mjeseci kasnije kada je njegova šefica Jadranka Kosor najavila raspisivanje natječaja za šefove nadzornih odbora. Bogu se okrenuo i pri posljednjem velikom plasmanu državnih obveznica.

"Ako ne daj Bože, dođe do neuspješnog plasmana obveznica ili ako temeljem toga padne kreditni rejting Hrvatske onda će se u silnim problemima naći hrvatsko gospodarstvo a samim time i hrvatski građani", kazao je ministar financija u srpnju kao da samo Bog, a ne nikako umješnost u strateškom planiranju državne ekonomije, ima veze s boljom ili lošijom budućnosti građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu loše vijesti samo se nižu, vanjski dug rasti će do kraja godine na 103 posto BDP-a, međunarodne i domaće institucije jedna za drugom pogoršavaju ekonomske prognoze za Hrvatsku, svijet se oporavlja i ide u plus, a mi se i dalje koprcamo u minusu i nosom paramo dno.

I kako da se onda čovjek, pogotovo ako je ministar financija, ne okrene prema nebu i kršeći rukama ne zavapi: "Bože pomozi!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle sljedeći put kad vam piće na Jadranu naplate desetak tisuća kuna, životno važnu pretragu odgađaju mjesecima ili vas, pak, nazovu iz banke kako bi vam rekli da su vam sve kartice blokirane jer ste debelo 'u crvenom', nabacite smiješak, zapjevajte i pomolite se Bogu. Tko zna, ako pomaže hrvatskim ministrima, možda učini čuda i za vas.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču