ZANIMLJIV SLUČAJ U BJELOVARU /

Pokojnik pobijedio državu. Neopravdano bio u pritvoru, odštetu će dobiti njegova majka

Image
Foto: Damir Spehar /PIXELL

Majci će pripasti nakada troškova parničnog postupka u iznosu od 2.182,78 eura zajedno sa zateznim kamatama

23.10.2024.
9:05
Damir Spehar /PIXELL
VOYO logo

Republika Hrvatska dužna je isplatiti 7,618,29 eura majci čovjeka iz Svetog Ivana Žabna, zbog njegovog neopravdanog boravka u istražnom zatvoru, piše Podravski.hr.

Muškarac s prebivalištem na području Općine Sveti Ivan Žabno je, naime, u istražnom zatvoru u Bjelovaru boravio od 23. studenog 2020. do 5. svibnja 2021. godine, a pušten je nakon što je nepravomoćno oslobođen optužbi za prijetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbu protiv države podnio je u lipnju prošle godine, ali mjesec dana kasnije je preminuo, u 57. godini života. Tužbu je, nekoliko mjeseci kasnije, preuzela njegova majka pa će njoj sada pripasti i odšteta zbog povrede prava na slobodu, ugled, čast i dostojanstvo njenog sina, uzrokovano neosnovanim pritvaranjem i boravkom u istražnom zatvoru.

Majci će pripasti nakada troškova parničnog postupka u iznosu od 2.182,78 eura zajedno sa zateznim kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZVONKO VRBAN /

USKOK istražuje predsjednika Županijskog suda u Osijeku: Poznato za što ga se sumnjiči

Image
ZVONKO VRBAN /

USKOK istražuje predsjednika Županijskog suda u Osijeku: Poznato za što ga se sumnjiči

Muškarac je zbog ranijih kaznenih djela u zatvoru već proveo 17 godina, od 2003. do 2020. Vrlo brzo po odsluženju te kazne ponovno je uhićen zbog optužbi za prijetnje te se protiv njega vodio kazneni postupak. Odmah po uhićenju bio mu je određen istražni zatvor, a postupak je okončan oslobađajućom presudom Općinskog suda u Bjelovaru, koju je kasnije potvrdio i Župnijski sud.

Unatoč tome, muškarac je u istražnom zatvoru proveo 164 dana uslijed, kako se kasnije pokazalo, neosnovanog određivanja istražnog zatvora.

Muškarac je u tužbi, između ostalog, naveo da zbog toga nije mogao raditi i privređivati iako je imao dogovorene poslove sječe i izrade drva za ogrjev. Za svaki dan lišenja slobode koji je pokojnik proveo u istražnom zatvoru, potraživao je iznos od 46,45 eura, ukupno 7.618,29 eura sa zateznom kamatom.

Nakon što su izvedeni dokazi, sud je ocijenio da je tužbeni zahtjev majke pokojnika u cijelost osnovan, a sporno je bilo jedino ima li ona pravo na naknadu štete. Bilo je, naime, upitno je li pravo osobnosti nasljedno pravo. Sud je na kraju ocijenio da, unatoč tome što je čovjek preminuo, ima pravo na zaštitu svojih prava osobnosti i da ta prava može preuzeti njegova zakonska nasljednica, u ovome slučaju majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju presude navedeno je da je "čovjekova sloboda najveća vrednota i kao takva predstavlja apsolutno zajamčenu i zaštićenu ustavnu kategoriju svake moderne demokratske države koja se ograničava izuzetno i pod striktno propisanim zakonskim uvjetima. Neutemeljeno uhićenje i boravak u istražnom zatvoru predstavlja grubu povredu slobode i prava čovjeka i građanina zaštićenu i Ustavom, kojim se također jamči pravo na naknadu štete".

Tako je, zaključio je sud, tužbeni zahtjev bio osnovan, a dosuđeni iznos predstavlja pravičnu novčanu naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Svi sveti su pred vratima, a proizvodnja lampiona nikad manja. Zato se više uvozi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo