BIZARNA PRIJEVARA IZ ZAGORJA: / Ukrali identitet poznatim političarima i ubacili ih u biznis sa starim željezom

Image
Foto: Pixsell

Sve podatke prevaranti su dobili na kandidacijskim listama

29.5.2019.
7:56
Pixsell
VOYO logo

Zagorski političari, među kojima su SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, žrtve su krađe identiteta.

Nije poznato više detalja jer je sve trenutačno predmet kriminalističke obrada u PU krapinsko-zagorskoj, ali kako neslužbeno doznaje Jutarnji jedna tvrtka poslužila se njihovim OIB-om i adresama koje su objavljene na kandidacijskim listama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek fiktivno su isplaćeni za staro željezo. Prevaranti koje policija istražuje krivotvorili su račune prema kojima su im saborski zastupnici prodali sekundarni otpad. Za stare perilice rublja, karoserije starih automobila i drugo željezo zastupnici su, prema krivotvorenim računima, dobili oko 2000 kuna po isporuci.

A što sa zaštitom podataka?

Vešligaj i Hajdaš Dončić su rekli kako su dali iskaz u policiji, a HDZ-ov Tušek, nekada direktor u AC Redanu koji je ovlašteni koncesionar za prodaju Renaulta, Dacije i Nissana, našalio se kako je nekada prodavao automobile, ali ipak nisu bili staro željezo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No mnogo ozbiljnije je pitanje zaštite podataka građana, pa tako i političara koji su se kandidirali na izborima. I predsjednik DIP-a Đuro Sessa kaže da je to dobro pitanje, ali zakon nalaže takav postupak.

"Zakonom je propisano koje sve podatke kandidati moraju dostaviti, a među njima je i OIB. Dakle, zakonski je utvrđen sadržaj kandidacijske liste, a DIP je dužan objaviti potpunu kandidacijsku listu sa svim podacima koje ona sadrži, pa tako i s OIB-om", rekao je Sessa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo