'EU nema rješenje' / Bivši zamjenik šefa CIA-e: 'Na Balkanu će prije ili kasnije doći do promjena granica'

Image
Foto: AP

Steven Meyer, nekada zamjenik šefa CIA-e za Balkan, osvrnuo se na aktualnu situaciju u Jugoistočnoj Europi

29.5.2017.
10:31
AP
VOYO logo

Meyer je istaknuo da Europska unija nema rješenja za ovaj dio Europe, a SAD ovdašnja situacija više ne zanima previše, donosi B92.

Naročito veliki problemi, prema njemu, su Bosna iHercegovina, Makedonija i Kosovo. "BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kojem trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u ozbiljnom propadanju već mjesecima. U isto vrijeme, EU nema odgovore na pitanja koja muče Balkan", tvrdi Meyer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da bi eventualna promjena granica između Albanije i Makedonije mogla dovesti do stvaranja veće Albanije, ali da to ne bi imalo podršku SAD-a. "Važno je imati na umu da Washington više nije previše zainteresiran za Balkan. Administracija Donalda Trumpa neće posebno reagirati ako se ove promjene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, primjerice, Crna Gora došla do nezavisnosti. Na Balkanu će prije ili kasnije doći do promjena granica."

O situaciji u BiH Meyer je izjavio da bi ta država, nakon odbacivanja tužbe protiv Srbije, mogla postati još nestabilnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi ushićeni. Ovo posebno otežava odnos između Federacije i Republike Srpske", smatra Meyer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo