BOLNA TOČKA NACIJE / Bivši ministri u Direktu o zdravstvu. Milinović: 'Najbolji ministar zdravstva bi bio Medved'; Ostojić: '80 posto nalaza je bespotrebno'

Ostojić tvrdi da zdravstvo treba pomoć ekonomista, a Milinović je kazao da kad je ministar financija dobar, ministar zdravstva je loš

19.4.2022.
22:47
VOYO logo

Reforma zdravstva. O njoj slušamo već 20 godina, obećalo nam ju je svih 11 ministara koju smo imali, svi vjerujemo da će doći, svi čekamo da se pojavi i vjerujemo da hoće, ali kao čudovište iz Loch Nessa - i dalje ništa. Koliko smo puta već čuli da će se provesti kategorizacija bolnica, da će se liječnici vrednovati po izvrsnosti, da će se napraviti registar opreme, da će se smanjiti liste čekanja, da će se smanjiti dugovi u zdravstvu. 

A dok to slušamo - i dalje čekamo pretrage po godinu dana, i dalje kad dođete u bolnicu imate osjećaj da ste vremeplovom stigli u Jugoslaviju, i dalje se gomilaju dugovi. I dalje se u Hrvatskoj od raka umire brže nego drugdje u Europi. Evo par brojki koje to dobro ilustriraju, na svim razinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima 64 bolnice, Danska, s više stanovnika ima 21. Onda nešto što nema nitko osim nas: imamo 315 000 osiguranika više nego stanovnika. U Europsku uniju je otišlo 1000 liječnika, još 1100 ima spremne papire da odu kad ih je volja.

Image
'JESEN NOSI NEIZVJESNOST' /

Tijekom pandemije HZZO nagomilao milijarde kuna troškova. Poznato i što nas je najviše koštalo, a nije vezano za zdravstvo

Image
'JESEN NOSI NEIZVJESNOST' /

Tijekom pandemije HZZO nagomilao milijarde kuna troškova. Poznato i što nas je najviše koštalo, a nije vezano za zdravstvo

Alarmantno je stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zbog koje pola milijuna ljudi uopće nema liječnika. Trenutno nedostaju 204 obiteljska liječnika, 103 primarna ginekologa - 250 000 žena u Hrvatskoj nema primarnog ginekologa, a nedostaje i 70 pedijatara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A evo koliko se čekaju pretrage u bolnicama. Ako se danas naručite za magnetsku rezonancu mozga, u Vinogradskoj ćete na red doći za 195 dana, na Rebru za 256, a na Svetom Duhu za 286.

Ako ne daj Bože trebate operirati očnu mrenu - progledat ćete 2023. - na Rebru se čeka 195 dana, u Vinogradskoj 346 dana, a na Svetom Duhu 197 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti ministar zdravstva, slično kao ministar gospodarstva, o čemu smo govorili prošli tjedan, uvijek je teška funkcija. Koliko teška dobro znaju gosti RTL Direkta, nekoć HDZ-ov Darko Milinović i SDP-ov Rajko Ostojić.

Ostojić i Milinović na početku su komentirali treba li aktualni ministar zdravstva Vili Beroš otići iz Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je reforma zdravstvenog sustava u ladici premijera onda ne treba otići, a ako nije, a premijer je to demantirao, podaci koji govore o stanju, neću reći da treba otići, ali se treba potruditi da bi opravdao povjerenje premijera", kazao je Milinović. 

"Brojke su bolje bile u moje i tvoje vrijeme Darko, manje liste čekanja, ali Plenković ima dva problema koje će riješiti, Aladrović i Milošević, a dva koji po meni, trebaju izgubiti povjerenje. To je Beroš koji je u Saboru rekao da reformu zabranjuje Plenković, ne da reformu do lokalnih izbora. Prošli su izbori, reforme ništa", kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto je u hrvatskim bolnicama "socijalizam", Milinović je kazao da ne bi rekao da je hrvatski zdravstveni sustav socijalistički.

"On je kroatistički rekao bih jer su pokrivene zdravstvenom zaštitom od Dubrovnika, preko Zadra, Gospića, Vukovara, svaki segment naše zemlje i to treba biti tako. Da nije socijalistički pokazuje i svaki tjedan jedan ili svaki tjedan jedan novi operativni dijagnostički postupak koji hrvatsko zdravstvo svrstava u vrh WHO-a. Ovakav kadar nema ni jedna zemlja. Korona kriza je pokazala što znači dobro organiziran zdravstveni sustav. Treba ga malo popraviti", kazao je Milinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je komentirao trebaju li Hrvatskoj 64 bolnice. 

"Da. Prije 15 godina da ste radili emisiju bilo bi ih 84. Milinović je spojio 10 bolnica, ja još 10, samo nas dva smo ministri koji su spajali bolnice. Postoji jasna studija 35 EU država. Po kvaliteti zdravstva Hrvatska je 15., a po izdvajanjima 25. Zahvaljujući kadru smo napravili značajan pomak. Neke bolnice još treba spojiti, spojio sam Varaždin, Klenovnik i Marof i oni su jedna bolnica", kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Ostojić spajao zagrebačke bolnice, SDP se protivio, a kad je Milinović spajao bolnice Požega i Pakrac HDZ se protivio. Obojica su komentirali znači li to da je sve politikantstvo. 

"Dijelimo istu sudbinu, bivši ministri, bivši zamjenici predsjednika stranaka... Uvijek je tu prisutna politizacija i to je neminovno u svakoj demokraciji, ali u ključnim prilikama Rajko je kontaktirao mene, ja njega, van očiju javnosti smo se znali dogovoriti o stvarima", kazao je Milinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuli su se i na tvrdnju da su mnogi šefovi bolnica često članovi stranaka. 

"Trebalo bi gledati Upravna vijeća. Svađao sam se Linićem, rekao mu da sam ministar zdravstva i da ne mogu biti ministar financija hrvatskog zdravstvenog sustava. Ključno je staviti ljude iz Ministarstva financija da nas kontroliraju. Treba nam pomoć ekonomista i to je ključ svega. Problem koji se može riješiti novcem nije problem. Linić kada je sluša kako bolnice funkcioniraju mi je rekao 'u većini stvari si bio u pravu', tiskao me ali je pomogao koliko može", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam postao ministar rekao sam premijeru da zdravstvo RH košta 23 milijarde kuna. Ili ćemo to osigurati u proračunu i iduće dvije godine ću vratiti 2 milijarde ili ćemo naći nove izvore financiranja", kazao je. 

Na pitanje treba li novi ministar zdravstva trebao biti liječnik ili menadžer, Milinović je kazao da je ministar politička figura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolji ministar zdravstva danas bi bio ministar Medved jer uživa premijerovo povjerenje, drzne se reći ono što misli, mnogi ministri šute, ima jaku političku pozadinu. Ministar mora biti politički jak, ali imati i tim koji mu može pomoći u ključnim momenata zdravstvenog sustava", kazao je Milinović. 

Milinović je kazao i da se slaže s tvrdnjom s Dražena Jurkovića da nam treba ministar politički samoubojica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirali su treba li dići cijenu zdravstvenog osiguranja. 

"Ne, jer imamo 16,5 posto. Plaćamo iz plaće 16,5 posto doprinosa ali to je paradoks. Imamo doprinos na zdravstvo, na liječenje i prevenciju. Znate kuda idu 3 milijarde tog doprinosa? Na bolovanje, rodiljne naknade. Ne treba to isplaćivati HZZO", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri milijarde, HZZO plaća bolovanje. Ja sam u 10 dana smanjio bolovanje 10 posto, milijardu kuna. Postoji enormni prostor ušteda. Ministar Marić je u pravu. Obično kad je ministar financija dobar, ministar zdravstva je loš", kazao je Milinović. 

Kazao je i da su specifikumi hrvatskog zdravstva jednaki kao i u ostalim zemljama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba racionalizirati sustav", kazao je Milinović. 

"Moramo ulagati u ljude, liječnike i sestre", kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirali su i podatak da je 1000 liječnika otišlo.

"Čuo sam se Luetićem, mislim da je oko 650 njih otišlo. Dio se mislim vratio, to je fluktuacija. Prije 15-20 godina svaki treći liječnik u Americi je završio medicinu izvan Amerike. Ukrajinu je napustilo 5 milijuna ljudi, nadam se da nije otišlo puno sestara i liječnika", kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje treba li se vrednovati drugačije rad liječnika, Milinović je kazao da se treba vrednovati rad u svim sektorima.

"20 posto doktora operira 80 posto najtežih operacija, 20 posto voditelja radi 80 posto najboljih emisija, 20 posto nogometaša zabije 80 posto golova. To je život", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić i Milinović komentirali su i liste čekanja.

"Slušao sam prilog, svaki pacijent koji ima malignu bolest dođe na vrijeme. Ali ima drugi podatak - 80 posto ne pita za nalaz, bespotrebno se rade. Danas je standard, bole me leđa i ideš na MR", kazao je Milinović.

"Digitalizacija, u zadnjih 6 mjeseci su bolnice sve preklopile pa su se liste čekanja smanjile", kazao je Ostojić.

Kazao je i da se trebaju povećati kapaciteti za dnevnu bolnicu.

"Opći hitni bolnički prijem, to je mjesto gdje dođe pacijent. Dnevna bolnica je segment zdravstva koji treba razvijati", kazao je Milinović. 

"60 do 85 se obrađuje na Rebru u dnevnoj bolnici. Vjerujem da je i drugdje tako, to se pokrenulo", kazao je Ostojić.

Milinović je jedini ministar zdravstva koji je završio mandat do kraja. Komentirao je i je li to ministarsko mjesto na neki način prokleto. 

"Kad idete u reformu zdravstva dirate u najčvršće lobije, to je duhanski lobij, farmaceutski lobij. Smanjio sam cijene lijekova za 30 do 40 posto, uštedio milijardu kuna. Kad idete u reformu zdravstvenog sustava susrećete se s tim lobijima koji su, neću reći opasni, ali prodorni", kazao je Milinović. 

"Ministar mora biti hrabar i uhvatiti se u koštac s lobijima", kazao je Milinović.

"Sjetio sam se tvoje kolegice von der Leyen, ona je ginekologica. Ona je trebala biti nasljednica Angele Merkel. Merkel joj je rekla da bude ministar zdravstva, a ona je shvatila i rekla da bi rađe bila ministrica obrane", kazao je Ostojić.

Milinović je kazao i da mu nije žao što je bio ministar, a Ostojić je kazao da mu je bila čast i zadovoljstvo biti na toj funkciji.  

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo