BIROKRATSKO IŽIVLJAVANJE NA BESPOMOĆNIMA: / Telefonskim 'pregledom' ukidaju invalidnine djeci

Image
Foto: Thinkstock

04Jednim jedinim telefonskim razgovorom autističnom dječaku iz Dubrovnika ukinuta je invalidnina.

4.6.2016.
9:08
Thinkstock
VOYO logo

Dječakovoj majci dan prije vještačenja liječnici su rekli da ne mora dovoditi dijete jer imaju njegovu cjelokupnu medicinsku dokumentaciju. Sutradan su je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, nazvali telefonom i postavili joj nekoliko bizarnih pitanja, kao "hoda li njezin sin bez tuđe pomoći", "snalazi li se u prostoru"!?

Image
DRŽAVNI APSURDI: /

Curici s Downovim sindromom ukinuli invalidninu jer su utvrdili da se izliječila!

Image
DRŽAVNI APSURDI: /

Curici s Downovim sindromom ukinuli invalidninu jer su utvrdili da se izliječila!

"Pa koja je korist ako autistično dijete hoda a ne zna kamo ide i nesvjesno je svih opasnosti vanjskog svijeta?", čudi se predsjednica dubrovačke udruge "Poseban prijatelj" Dženita Lazarević postupcima tima za vještačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Liječnik je samo gledao kroz prozor'

I dodaje da dječakov slučaj nije usamljen u Dubrovniku. Još četvero mališana s posebnim potrebama na sličan su način u zadnje vrijeme lišeni svojih prava.

Ovog tjedna Dženitu Lazarević je kontaktirala majka djeteta s Downovim sindromom kojoj je zdravstveno osoblje s vrata ordinacije reklo da može ići jer njezino dijete nema prava na "poseban status".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javila mi se i majka djeteta s posebnim potrebama kojega je dovela na pregled, a liječnik malog pacijenta nije ni pogledao, nego je cijelo vrijeme gledao kroz prozor" rekla je za Slobodnu Dalmaciju Lazarević, majka djevojčice Lane s kojom je prošla sve nedaće domaće "zdravstvene birokracije".

Djeca su im samo brojka nizu

"Mnogo je propusta u sustavu vještačenja invalidnih osoba. Primjerice, umjesto pedijatra malodobnu djecu vještače ginekolog ili zubar. Kakve to ima veze, molim vas? Nadali smo se da će jedinstveno tijelo vještačenja od 2015. godine promijeniti stvari nabolje, no, nažalost, dogodilo se samododatno gomilanje neriješenih slučajeva. Jer, isto tijelo za vještačenje "obrađuje" djecu s posebnim potrebama, utvrđuje postotak invalidnosti odraslih, rješava status majke s četverosatnim radnim vremenom ili produljenog porodiljskog do djetetove osme godine. Djeca su tu samo jedna brojka u nizu" požalila nam se Dženita Lazarević, koja ne može shvatiti kako je moguće da pedijatri pri vještačenju uopće ne dođu do djeteta koje treba invalidninu, koja se ne troši na luksuz, nego na temeljne životne potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobna invalidnina koristi se kako bi se dječak ili djevojčica lakše integrirali u društvo i da roditelji s tim novcem plaćaju defektologe, logopede i ostale liječnike za potrebnu njegu. Bojim se da će, ako se uskoro nešto ne promijeni, još djece ostati uskraćeno za osobne invalidnine" pribojava se Lazarević, koja je s čelnicima drugih udruga roditelja djece s posebnim potrebama još prije četiri godine na nacionalnoj razini tražila da se jedno jedinstveno vještačenje primijeni za sva prava koja proizlaze iz invalidnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo