U SKOPJU JE SVE DOZVOLJENO /

Bili smo u klinici gdje je skandinavskom spermom začeto na stotine hrvatskih beba

Najstarija pacijentica koja je tamo rodila, dolazi iz Crne Gore, imala je 56 godina

18.4.2019.
22:40
VOYO logo

Brojne je reakcije izazvao prilog RTV Slovenije emitiran u Direktu. U njemu slovenskiliječnici svjedoče da je drastično porastao broj pacijentica koje na pobačaj dolaze iz Hrvatske, jer je u hrvatskim bolnicama 60 posto liječnika uložilo priziv savjesti.

Zbog religioznih liječnika žene na pobačaj idu u Sloveniju, a zbog loših propisa - na oplodnju idu u Makedoniju. Stotine malih Hrvata posljednjih su godina začete u klinici u Skopju, i to spermom iz Skandinavije ili jajnim stanicama iz Ukrajine. Jer, u Hrvatskoj ne postoji ni banka ni uvoz sperme, niti mogućnost doniranja jajnih stanica, a u Makedoniji se zbog liberalnih zakona može bas sve, pa i dobiti dijete od surogat majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom dijelu Europe, u Skopju se nalazi klinika AcibademSistina koja ima najbolje rezultate kad je medicinski potpomognuta oplodnja u pitanju. U 18 godina, otkad postoji klinika rođeno je više od sedam tisuća djece. A ono što je najzanimljvije, zbog jako liberalnih makedonskih zakona upravo ovdje stižu brojne Hrvatice.

Naime, u Makedoniji ne postoji dobna granica za postupak medicinskipostpomognuteoplodnje. Najstarija pacijentica koja je tamo rodila, dolazi iz Crne Gore, imala je 56 godina. Pobačaj je legalan i obavlja se do 22. tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dozvoljena je donacija jajnih stanica donacija sperme, donacijaembrija dozvoljena je cak i posthumna oplodnja, naravno s dozvolom prije toga imali smo i takve slucajeve, dozovljena je i samohrana majka, a od prije par godina imamo i surogaciju", izjavio je doktor i voditelj centra slobodan Lazarevski.

Ovdje se može ono osnovno, što u Hrvatskoj 2019. ne može ni žena s neplodnim partnerom ni žena bez partnera, a ni istospolna žena, začeti doniranom spermu.

"Upravo danas smo imali jedan drag par iz Hrvatske iz Zagreba. I što kažu? Da su jako zadovoljni i da maksimalno ulijevamo povjerenje. Oni su došli po preporuci dva para koji već imaju djecu u Hrvatskoj", kazao je embriolog BobanJanevski.

Ni Makedonija, baš poput Hrvatske, nema banku sperme. Ali je, za razliku od nas - uvoze. Spermu iz Danske, a jajne stanice - iz Ukrajine. Cijena sperme varira, od 500 do 1500 eura, a tek osam od stotinu uzoraka zadovolji strogekriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, 90 posto njih kada bira donoresperme žele atletske tipove i sportaše. Rijetko tko bira akademika koji je završio tri fakulteta. Ipak fizička strana prevladava", pojasnio je Lazarevski.

Neki će reći, iz klinike izlaze plavokosi, plavooki atletskigrađeni Danci, ali oni niječu da stvaraju bebe po narudžbi. Žene ovdje ne mogu izabrati boju očiju, ten, izgled, krvnu grupu i rasu svog budućeg djeteta. Možda u budućnosti, ali ne kod njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bila strašna diskriminacija, svi koji budu imali novac bit će kaoFedereri, ili ce izgledati kao Angelina Jolie. Jednog dana ljudi će moći birati talentirane sportaše, visinu, boju očiju. Sve ide strahovitom brzinom", navodi Lazarevski.

Stopa uspješnosti im je najbolja u ovom dijelu Europe, i zato je klinika Acibadem Sistina u mjestonade za puno ljudi. Pri prvom pokušaju oplodnje bilježe uspješnost 60 do 70 posto, a kad su zamrznuti embriji u pitanju, proces uspije u 80 posto slučajeva.

"U jednom trenutku bio sam pacijent ovog laboratorija, moja kolegicaAneta i doktor Lazarovski su mi napravili blizance tako da sam jako zadovoljan", istaknuo je Janevski.

Kao što strahovitombrzinom broj pacijentica, pogotovo Hrvatica, u njihovoj klinici raste. Povoljnije je nego kod nas, rezultati obećavajući, ali nitko o tome ne želi pričati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo