Lička janjetina postala je 20-ti hrvatski proizvod registriran na EU razini.
Deda Frano iz Korenice i danas je na pašu izveo svojih 1000 ovaca, ali kaže od zaštite ne očekuje puno.
"Pa što se tiče prodaje ne očekujem ja neku promjenu. Razlog je, nema se novca. Kad se od nas kupi janje po restoranima za dva kilograma mesa moreš kupiti janje, a tko će jesti janjetinu od 250 kuna", kazao je za RTL uzgajivač ličke pramenke Frano Ramljak.
Proces zaštite trajao je dvije godine
Proces zaštite trajao je dvije godine, a pod ličkom janjetinom smatra se svježe janjeće meso autohtone hrvatske pasmine lička pramenka. Ona je još 2016. zaštićena na razini Hrvatske.
"Malo joj treba hrane u odnosu na drugu vrstu. Otporna je na hladnoću, na buru, na sunce", kaže Ramljak.
Frano sa svojim stadom dnevno prehoda nekoliko kilometara, jer se ove ovce hrane na otvorenom.
"Paša je zdrava, čista. Raznovrsnoga bilja ima hoda, ima slobodu kretanja i bira što joj odgovara", kaže Ramljak.
Meso ima poseban okus
Zato i meso ima poseban ukus.
"Razlika je kako se peče, razlika je mlađe starije janje. Znate kako je. Znate šta je, starije se duže peče, a mlađe brže ispečeš. Za sat i po ga ispečeš i bude najsočnije", kazao je za RTL mesar Milan Graovac.
Stara cesta prema moru s razlogom nosi naziv magistrala janjetine. "Kad je sezona ispečem 4-5 janjaca dnevno, a nekad i 10 kada budu grupe", kazao je Graovac.
Nije Milan imao više vremena za pitanja, gosti su gladni, a janjetina se brzo hladi.