OPORBA U AKCIJI / Bernardić i Petrov postavljaju ultimatum: ili će se osnovati povjerenstvo ili ruše premijera

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oproba je odlučila skupiti 32 potpisa zastupnika više stranka kojima bi se tražio opoziv premijera, a sve u svrhu spriječavanja da tema Agrokora padne u ljetni zaborav

13.7.2017.
8:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U oporbenim krugovima ozbiljno razmišljaju da u saborsku proceduru upute zahtjev za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću, piše Večernji list. Kako se doznaje i u SDP-u i u Mostu, njihov uvjet da odustanu od “rušenja” Plenkovića osnivanje je Istražnog povjerenstva za Agrokor što je inicijativa koju je u saborsku proceduru uputio oporbeni SDP još krajem travnja.

Iako su s tada saborski zastupnici javno izjasnili kako nemaju ništa protiv osnivanja takvog povjerenstva, vladajuća stranka naglo je promijenila mišljenje nakon što se ponovno aktualizirala uloga ministra financija Zdravka Marića u odobrenju kredita HBOR-a posrnulom Agrokoru. Oproba je odlučila skupiti 32 potpisa zastupnika više stranka kojima bi se tražio opoziv premijera, a sve u svrhu spriječavanja da tema Agrokora padne u ljetni zaborav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema proceduri, zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Andreju Pelnkoviću upućuje minimalno petina zastupnika i mora se odmah uvrstiti u dnevni red, Vlada se na zahtjev mora očitovati u roku osam dana, a maksimalno 30 dana od upućivanja zahtjeva u proceduru u sabornici mora se provesti rasprava o prijedlogu.

Prema tome, najkasnije do sredine kolovoza bi se morala sazvati izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi se raspravljalo o opozivu premijera. "Čuli smo da se HDZ-ovci sada nećkaju oko osnivanja Povjerenstva pa je jedna od opcija i da se ide na opoziv premijera. Svjesni smo da s obzirom na trgovinu kojom je sastavljena nova većina i Vlada takav prijedlog opoziva u Saboru neće proći, ali želimo onemogućiti da se ta tema zaboravi do jeseni", potvrdio je Mostov Nikola Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja je napomenuo da dogovor oko inicijative nije do kraja postignut i da sve ovisi o glasanju u petak. Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić kobjasnio je razlog zbog kojih se HDZ predomišlja oko Povjerenstva te je ustvrdio kako istragu oko Agrokora trebaju provesti neovisne državne institucije. 

Bačić je podsjetio da DORH u Agrokoru već provodi istragu koja je tajna i koju bi, prema njegovoj bojazni, saborsko povjerenstvo moglo omesti. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan rekao je da Sabor može osnovati Povjerenstvo, no da je istraga DORH-a koja se provodi u Agrokoru samostalna i neovisna. "Saborsko povjerenstvo donosit će određene zaključke, a kako će do njih dolaziti, to nije do DORH-a", rekao je Cvitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražno povjerenstvo za Agrokor zatražili su zastupnici SDP-a još 21. travnja, a njime bi se ispitalo samo nastajanje koncerna i uloga regulatornih tijela u tom razdoblju. Povjerenstvo bi istražilo i računovodstvene izvještaje Agrokora i njegovih tvrtki, dok bi jedna od tema povjerenstva bila donošenje zakona o postupku izvanredne uprave, tzv. lex Agrokora i tražio bi se odgovor zašto je Vlada predložila takav zakon.

Kredit koji je HBOR dao Agrokoru trebao bi biti jedna od tema na povjerenstvu, a istražit će se i jesu li sudionici poslovnih aktivnosti vezanih uz Agrokor netočnim izjavama obmanjivali javnost i skrivali pravu istinu o stanju u koncernu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u ne isključuju mogućnost da povjerenstvo, ako se osnuje, radi i preko ljeta, a na čelu bi mu bio vjerojatno Gordan Maras koji je i inicijator osnivanja povjerenstva, piše Večernji list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo