Barišić zatražio nagodbu, prokazat će Ivu Sanadera

9.10.2010.
13:09
VOYO logo

Bivši šef Carine i glavni HDZ-ov rizničar Mladen Barišić spreman je nagoditi se s istražiteljima i potpuno razotkriti sve elemente afere Fimi media, piše Večernji list.

Naime, izvori upućeni u pojedinosti afere kažu da će Barišić, ako progovori, reći baš sve, a to znači otkrivanje da je reketarenje državnih firmi provodio za Sanaderov račun, ali i da su dvojica visokopozicioniranih hadezeovaca zbog svoje funkcije u stranci znala sve pojedinosti o manipulacijama novcem preko marketinške tvrtke Barišićeve prijateljice Nevenke Jurak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši šef Carine zna da je USKOK prikupio dokaze da je upravo on obilazio direktore javnih poduzeća i ministre te tražio da s Fimi medijom sklope ugovore na temelju kojih će dio državnog novca preliti u privatne džepove.

No, hoće li Barišić teretiti Sanadera, ovisi prije svega o tome hoće li biti nagodbe s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Naime, ako Barišić prokaže Sanadera kao glavnog nalogodavca za pohod na proračune državnih tvrtki, više neće biti na čelu kriminalne piramide, čime se automatski dovodi u bolju poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sada stvari stoje, Barišić je jedina osoba koja je izravno sa Sanaderom dogovarala izvlačenje novca. Nakon sastanka u Vladi 4. travnja 2007. godine, na koji je Sanader pozvao 15 direktora javnih tvrtki i uputio ih na suradnju s Barišićem, svima je bilo jasno da iza upute da posluju s Fimi medijom stoji upravo premijer. No, s premijerom nitko nije izravno razgovarao o isisavanju novca, pa ga ne može ni izravno teretiti.

Što se pak tiče novca koji je završio na računu Fimi medije, Jurakova ga je navodno uplaćivala Barišiću, a on ga je onda distribuirao dalje. Zanimljivo je da se u krugovima bliskim istrazi tvrdi da od 40 milijuna kuna koji su završili u Fimi mediji gotovo ništa (ili vrlo skroman dio) nije išlo za potrebe HDZ-a, već se novac dijelio u manjem krugu ljudi, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010070584006 arti-201010010772006 arti-201010060003006 arti-201010010128006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo