olakšanje za roditelje / Bandić zagrebačkim učenicima obećao besplatne učenike: optužuju ga za političke igre

Prvi put ikad, sva djeca osnovnih i srednjih škola imat će besplatne udžbenike! Taj potez je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bez obzira na to što mu rebalans proračuna nije prošao. I dok ga kritiziraju da samo skuplja političke bodove, RTL je provjerio tko sve ima pravo na besplatne knjige u cijeloj Hrvatskoj

29.7.2015.
18:36
VOYO logo

Obrazovanje djece u Hrvatskoj zna biti doista skupo. Matematika, hrvatski, biologija, kemija, svaka od knjiga košta barem sto kuna. Pa radne bilježnice: cijena je za većinu previsoka.

Cijena udžbenika za prvi razred gimnazije penje se na nevjerojatnih 2000 kuna, za ostale razrede kreće se oko 1.700 kuna. Ali roditelji zagrebačkih srednjoškolaca mogu odahnuti jer će knjige prvi put dobiti besplatno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barem tako obećava zagrebački gradonačelnik, iako mu rebalans proračuna s tom stavkom nije prošao. No Bandić kaže da ima plan. 

"Svi će dobiti udžbenike, zar vi koji u to sumnjate mislite da ja nemam alternativni prijedlog i da ću se pouzdati u ljude koji sjede na 2-3 stolca", izjavio je zagrebački gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da gradonačelnik to radi samo zbog glasova roditelja 100.000 zagrebačkih učenika, dakle nekih 200.000 glasova, misli njegova nekadašnja zamjenica. 

"Smatram da je to mjera za kojom se poseže iz političkuih razloga, odnosno spin. Nikako se ne radi o besplatnim udžbenicima, nego ih plaćaju svi koji plaćaju poreze i prireze", uvjerena je Sandra Švaljek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u Hrvatskoj je ovakva: besplatne udžbenike za srednju osim Zagreba nema nitko, za osnovnu školu imaju Osijek, Varaždin i Dubrovnik, a većina gradova ima princip kao Zadar. Samo siromašnima.

"Mi smo uzeli tri cenzusne kategorije: prvou skupinu financiramo u cjelini, drugu 50, a treću 30%", objasnio pročelnik zadarskog Ureda za školstvo Joso Nekić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za siromašne učenike brine i država: oni pomažu kupiti udžbenike 28.000 učenika, za 18,5 milijuna kuna.

"Sa 50% cijena subvencioniramo onima koji primaju socijalnu naknadu, a 100% djeci branitelja", izjavio je ministar obrazovanja Vedran Mornar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina roditelja ovog ljeta ipak ima skup problem: knjige od 1. do 4. razreda koštaju 700, a od 5. do 8. čak 1400 kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo