NOVI SKANDAL / Bandić u tišini besplatno dodijelio kino Europa KIC-u! Nije bilo javnog natječaja ni sanacije

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Hitna sanacija poslužila je Bandiću kao izgovor da zatvori kino prošle godine

24.4.2020.
9:43
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačko kino Europa zatvoreno je prije godinu dana, bez obzira na nezadovoljstvo građana, no čini se da je iza svega ipak postojao određeni interes, čega su se upućeni i bojali, piše Večernji list.

Dok su se Zagrepčani bavili paralelnim krizama izazvanima pandemijom koronavirusa i potresom, gradonačelnik Milan Bandić dodijelio je kino Europa ustanovi Kulturno informativni centar (KIC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kino im je dodijeljeno besplatno, bez javnog natječaja na kojem je sam Bandić inzistirao u vrijeme kada se iz kina Europa izbacivao Zagreb film festival, ali i bez navodno hitne sanacije koja je prošle godine poslužila kao izgovor za gašenje kina.

Akt gradonačelnika kojim je kino Europa prešlo u ruke KIC-a diskretno je u srijedu objavljen na web stranicama Grada. Jednako diskretno nedavno su u KIC-u, čiju upravu imenuje Grad, zaposleni Daniel Rafaelić i BrankoIštvančić, koji bi po svemu sudeći trebali preuzeti upravljanje programom kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upite o neobičnoj odluci gradonačelnika Bandića odgovora nema, kao ni na upite unazad mjesec dana o stanju kina Europa. Prijedlog Gradskog ureda za kulturu da se kino Europa da KIC-u Bandiću je upućen još 12. ožujka, a odluka je donesena 14. travnja i objavljena jučer, navodi Večernji list.

Zanimljivo je da u upravnom vijeću KIC-a sjede članovi i donatori Bandićeve stranke - Veljko Đorđević kao predsjednik, Davor Radić kao potpredsjednik te Dino Muhović, kao član. Đorđević je istaknuti član stranke Bandić Milan 365. Štoviše, bio je na njegovoj listi za Europski parlament. Muhović, s druge strane, naveden je kao jedan od donatora Bandićevoj stranci. Tijekom 2017. donirao mu je 15 tisuća kuna, piše u izvješću o primljenim donacijama za potporu političkog djelovanja, a donosi 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nisu jedini ljudi paralelno povezani s Bandićem i KIC-om. Dario Juričan ih je jutros pobrojao još nekoliko. Magdalena Ivkić sjedi u tajništvu KIC-a i jedna je od osnivačica Bandićeve stranke. Emil Matešić, viši stručni suradnik za posebne projekte i razvoj programa KIC-a je Bandićev jogging partner, tvrdi Juričan, a Vedran Grladinović iz tehnike i informatike KIC-a također je donator koji je stranci 2017. dao 12 tisuća kuna.

''Nadam se da će i šank kina Europa doći u dobre ruke - ja sam još jučer predložio da šank ide Graditeljstvu Pave Vukelića, taj će znati odigrati igru, a zna i s državnim inspektorom Mikulićem, kada treba, i pravog vepra nastrijelit!
Najviše me veseli što je deklarirana vizija KIC-a „Postati zbirna i referentna točka na 'crti bojišnice' između popularne i visoke kulture koja povezuje i promiče raznolike stvaralačke tendencije i društvena kretanja.“ dobila jednu novu nadrealnu dimenziju'', poručio je Juričan zagrebačkom gradonačelniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo