Što se krije iza svega / Bandić je građevinski materijal platio novcem od Uskrsnica, on poručio: 'Budite i vi solidarni'

U javnosti je stvoren dojam da se materijal plaća novcem iz donacija građana

24.4.2020.
19:00
VOYO logo

Građevinski materijal koji se dijeli građanima u dijelovima Zagreba oštećenim potresom Milan Bandić je dobavljačima platio novcem od Uskrsnica zaposlenih u gradskim tvrtkama. 

Pregled uplata na poseban račun koji je gradonačelnik Zagreba otvorio za pomoć žrtvama potresa otkriva da najveći dio novca, više od 15 milijuna kuna, dolazi upravo s računa tvrtki i ustanova Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za podjelu građevinskog materijala građanima zaduženi su predsjednici pogođenih gradskih četvrti. To što većina nema kompetencije za taj posao nije spriječilo gradonačelnika Milana Bandića da njih i predsjednike Mjesnih odbora zaduži za taj posao. 

"Gurnut sam u to, u biti sam stješćen u poziciju da ili odbijem to raditi pa da me optuži gradonačelnik da ne želim dobro građanima Donjeg Grada ili da to izvedem kako znam i umijem", rekao je predsjednik Gradske četvrti Donji Grad Petar Parađik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Petar Parađik jedini od pet predsjednika gradskih četvrti koji dijele materijal nije iz stranke Rada i solidarnosti Milana Bandića. Materijal je Grad kupio preko javnog poziva koji je trajao 24 sata, a među dobavljačima ima i članova Bandićeve stranke. 

U javnosti je stvoren dojam da se materijal plaća od donacija

"Ja ne znam po kojem kriteriju je radio i tko je radio odabir gdje će se kupovati materijal za građane. Ne znam, meni se tu ništa ne čini transparentno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnosti je stvoren dojam da se materijal plaća novcem iz donacija građana. No, na stranicama grada se može naći popis uplata. Većina tog novca dolazi iz gradskih tvrtki i ustanova.

"To nije bilo uskraćivanje Uskrsnice to je sad bila otimačina jer je taj novac uplaćen u Fond za stradale u potresu", kazao je Zdravko Stolković iz Sindikata Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ispisa uplata je vidljivo da je gotovo 15 milijuna kuna na računu - otete uskrsnice, kako kaže sindikalist. Primjerice, gradski vrtići su u fond za pomoć građanima čiji domovi su oštećeni u potresu morali uplatiti 3 i pol milijuna. 

"Budite i vi solidarni" - rekao je Bandić

Upitali smo gradonačelnika Bandića zašto je njegova glasnogovornica, gospođa Ivanka poslala uputu svim gradskim tvrtkama da ne smiju davati nikakakve izjave bez njegove dozvole ili vaše zamjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem ja da je gđa. Ivanka, glasnogovornica gradonačelnika poslala takav dopis", rekao je.

Potvrdili smo mu da smo to vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam, ako jest mi ćemo to ispraviti", odgovorio je.

Pitali smo ga i ovo: "Stječe se dojam da želite zaustaviti bilo kakve informacije koje se mogu dobiti iz grada kada se radi o raspodjeli novca, odnosno načina nabave materijala koji sad dijelite građanima, a uzeli ste ga radnicima Holdinga dekretom?" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici Holdinga su solidarni sa ljudima koji su u nevolji, kao i ja, a budite i vi solidarni, to vam je odgovor na vaše pitanje", rekao je Bandić.

Djelatnici Holdinga spremni su sudskim putem zatražiti uzet im novac, koji im po kolektivnom ugovoru pripada. Uvid u raspolaganje tim novcem nema nitko osim gradonačelnika i njegovih bliskih suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo