vrkić kaže da nema novca / Bandić bi obećanje Zagrepčanima o vraćanju novca za razdjelnike mogao ostvariti, no Osječani nisu te sreće

Razdjelnici su mnoge građane razuljutili i smatraju - nasamarili. Prvo su platili njihovu ugradnju, a onda je većini došao račun na kojima nisu vidjeli uštede. Neki ipak imaju sreće, pa im je grad sufinancirao ugradnju. Isto je najavio i gradonačelnik Zagreba, dok za Osječane novca nema

4.3.2016.
19:45
VOYO logo

Uz sve probleme s razdjelnicima, Zagrepčani mogu odahnuti. Gradonačelnik Milan Bandić obećao je sufinancirati ili retoraktivno vratiti novac za ugradnju razdjelnika. 

Image
gradonačelnik probudio nadu /

Bandić: 'Moguće je da subvencioniramo štetu koji su razdjelnici nanijeli građanima'

Image
gradonačelnik probudio nadu /

Bandić: 'Moguće je da subvencioniramo štetu koji su razdjelnici nanijeli građanima'

"Mislim da je ta ideja fantastična. Ukoliko se to može realizirati, to bi bilo više nego odlično. To bi nama puno značilo", kaže predstavnica stanara Melita Matana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP Toplinarstvo danas je od Grada dobilo zahtjev za točnim brojem stanovnika koji se griju na toplanu, a ugradili su, ili će tek ugraditi razdjelnike. U uredu za gradske financije tvrde da grad ima novca za subvenciju, ali da treba napraviti prenamjenu u proračunu. 

Osječani nisu te sreće jer grad za to nema novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudi me da Bandić nije još štedljiviji. Zašto? Zato jer živi u Zagrebu, a ja sve troškove koje imam, imam jer moram ići u Zagreb po novac i po ideje. Razlika je u tome što on ima novac i ne zna šta će s njim, zato što je država centralizirana. To nema nikakve veze s Bandićem, nego s uređenjem države. Mi smo ovdje na periferiji. Razlika između nas i njih je što su oni bogati, a mi siromašni", poručio je danas gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

Jedina pomoć u takvim situacijama je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je prošle godine odobrio subvencije za 40 tisuća stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osigurali smo sufinanciranje, u pravilu, do 40 posto troškova ugradnje i u ukupnom iznosu prošle godine smo za ovu svrhu odobrili 45 milijuna kuna", kaže Vesna Bukarica, načelnica sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša.

Isto će odobriti i ove godine, a natječaj bi tebao biti otvoren u svibnju ili lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je, ustvari, dostaviti svu dokumentaciju koja se propisuje u tom našem javnom pozivu", pojašnjava Bukarica. 

Povjerenstvo ministarstva gospodarstva tek utvrđuje jesu li razdjelnici zaista korisni, a tek bi se onda trebalo odlučiti treba li ukinuti Zakon koji građane obvezuje na ugradnju razdjelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo