analiza vode pokazala / Bakterija Escherichia coli u Jarunskom jezeru, kupanje na vlastitu odgovornost!

U zagrebačkom Jarunu se kupaju opasne bakterije. Analiza vode je pokazala nedozvoljenu količinu Escherichije coli i enterokoka pa se na dvije plaže ne preporučuje kupanje. Umjesto da jezero temeljito očiste i problem riješe, u Gradu Zagrebu misle da je dovoljno kupačima reći da u jezero ulaze na vlastitu odgovornost

2.6.2015.
22:49
VOYO logo

Kupanje na vlastitu odgovornost - natpis je na tabli koja je na dvije jarunske plaže osvanula jučer, na prvi dan sezone kupanja. 

Većina je zato otvorila samo sezonu sunčanja, no nekima upozorenje i plivanje s bakterijama nije smetalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, analiza vode iz Jaruna koju je proveo Zavod za javno zdravstvo dala je zabrinjavajuće rezultate. Godišnji izvještaj kaže: na dvije jarunske plaže kvaliteta vode nije zadovoljavajuća.

"Voda je sadržavala povećanu koncentraciju Escherichije coli i enterokoka", rekla je Ljiljana Krpan, voditeljica Laboratorija za mikrobiološke analize voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavod je zato Zagrebu dao jasnu preporuku - Jarunu treba temeljito čišćenje, kakvo se još nikad nije dogodilo.

"Trebalo bi provesti izmuljavanje jezera. Bez toga teško da bi se popravila kvaliteta", dodala je Krpan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jezero danas čiste stojevi, koji, priznaju i oni kojima je čišćenje Jaruna posao, ne rade najbolje.

"Vodene površine se održavaju uz pomoć dva stroja koja su dotrajala, kojima se čisti ulaz kupača. Očito čišćenje nije dostatno, trebaju se potegnuti neke druge mjere", rekla je Jagoda Bončina Franjković izUstanove za upravljanje sportskim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taloženje nečistoće u mulju nastaje zbog ptica, riba, pasa, ljudi - i sam gradonačelnik priznaje da ne zna jesu li svi ugostitelji spojeni na kanalizaciju ili na Jarun.  

Problem prljave vode na Jarunu pojavljuje se svake godine. Da bi se trajno riješio po preporuci Zavoda za javno zdravstvo trebalo bi provesti izmuljavanje jezera koje košta 30 milijuna kuna, a to je novac koji Grad Zagreb očito ne da.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu se danas razgovaralo i na Gradskoj skupštini. Gradonačelnik je obećao nabavljanje novog stroja za vađenje mulja za iduću godinu - dotad sretno s bakterijama, na vlastitu odgovornost. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo