'JA SAM LJUTA' / Baka Katica je obnovu nakon potresa platila sama, a mirovina joj je tek 2000 kuna: 'Stara sam i moram se grijati'

Vlasnici stanova postaju podstanari, država angažira tvrtke u blokadi, a Hrvatska je do sada izgradila šest kuća - tek jednu manje je izgradio Beograd, a zidaju i privatni donatori, baptisti...

28.12.2022.
21:28
VOYO logo

Dvije godine od razornog potresa Banovina izgleda otužno. Iako se država hvali da su nekonstrukcijski obnovili tisuće kuća, brojni unatoč zimi još uvijek čekaju obnovu dimnjaka. A to je tek početak niza bizarnosti. Država nije puno ni gradila ni radila, ali jesu donatori. Kuću peteročlane obitelji Blagajić sagradila je Općina Tisno.

Image
NJEGA UOPĆE NIJE SRAM /

Ministar Paladina o obnovi Banije: 'Nije mi žao što sam išao u Katar. I u Italiji je obnova trajala 10 godina, nismo mi puno lošiji'

Image
NJEGA UOPĆE NIJE SRAM /

Ministar Paladina o obnovi Banije: 'Nije mi žao što sam išao u Katar. I u Italiji je obnova trajala 10 godina, nismo mi puno lošiji'

Tko čeka državu, načekat će se

Da je gradila država, još bi se puno načekali, govori Marina Blagajić iz Stare Drenčine za RTL Danas. "Oni kojima će država graditi, čekat će još puno. Kome će oni graditi neće se usrećiti", govori Mirjana Blagajić iz Stare Drenčine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova soba najviše je usrećila njezinog unuka Tomislava. U dvije godine od potresa Hrvatska država je sagradila 6 kuća, a Beograd 5. "Situacija u Glini je malo bolja zahvaljujući privatnim donacijama napravljeno je preko 40 kuća. Još imamo uredskih kontejnera i kontejnera koji prokišnjavaju, znači ovdje nešto ne štima", govori Branka Bakšić Mitić, zamjenica gradonačelnika Gline.

Jer da štima, do sada bi bili obnovljeni barem svi dimnjaci - a nisu. "Dimnjak je oštećen i čekam obnovu ovih dana preko baptista. Čekam da dođu ovih dana", govori Milka Ostojić čiji će dimnjak obnoviti donatori, a ne država. "Oni su bili nakon potresa i poslije više nitko nije dolazio", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu došli ni do gospođe Katice. Obnovu je sama platila. Mirovina 2 tisuće kuna, obnova dimnjaka sedam i pol. "Išla sam tamo, oni su rekli da je to dugi proces, doći će ova komisija, pa ona. Ja sam stara i moram se grijati. Jako sam ljuta", kazala je Katica Galijan iz Graberja.

Ljuta je i njezina prijateljica Jelka kojoj država gradi kuću. Na pitanje kada su počeli, odgovara: "Joj milo dijete, trebala bi pisati. Ja sam zaboravila otkad je to počelo. Sporo ide", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država angažirala tvrtke u blokadi

A sve sporo ide jer je država za izgradnju kuća pa tako i njezine angažirala i neke tvrtke koje se bore s blokadama i stečajima. I to je još jedna bizarnost.

Vlasnici stanova postaju podstanari

Nema puno logičnosti ni sa zgradama. Oni koji su bili vlasnici stanova više to neće biti. Zgrade se grade europskim novcem pa će biti u vlasništvu države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bizarno i mi najviše od svega želimo da budemo vlasnici svojih stanova. Stvarno je ovo već previše čekanja", kaže Mandica Đoković iz Petrinje.

Previše čekanja i previše nelogičnosti na sve strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji su živjeli u stanovima po 50 godina dobili su darovnice za te stanove sada, a stanovi imaju crvene naljepnice. Evo, ne znam više što da kažem", kaže Bakšić Mitić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo