Nema Badnjaka bez dobrog bakalara zbog kojeg su Zagrepčani jutros čekali u redu i prije nego što je krenula podjela 10 tisuća porcija. Za ukusnu deliciju osigurano je više od 2 tisuće kilograma bakalara i oko 20 tisuća peciva.
I u čuvenoj teći na splitskim Prokurativama nezaobilazan je
bakalar. Pet tisuća porcija brzo je nestalo. U Osijeku se
dijelila poznata slavonska deliciju, riblji paprikaš.
Kuhao se u 11 kotlića u kojima se nalazilo oko 360 kila šarana,
štuke i soma.
Iako ove godine za Badnjak nema posta i nemrsa, jer pada na nedjelju, većina građana ipak drži do tradicije. A neki poste jer nemaju drugog izbora.
''Nije tradicija, nego mi je situacija životna tako nalaže da
dođem na besplatni fiš, inače nemam mogućnosti da si priuštim
kuvat pa dođem prije'', rekao nam je Dražen iz Osijeka.
''Moja supruga danas ima imendan, to je nama uvijek posni dan s
tim da je ona iz Slavonije pa se onda kod nas jedu uvijek ovi
makaroni, nije baš makaroni,ali tijesto sa sirom ili tijesto sa
makom'', kaže Vlado iz Zagreba.
A vrijeme obilatog blagovanja za mnoge tek počinje.