O 'sramoćenju iz 2013.' / Bačić nakon sjednice u vrhu HDZ-a o pomoći Ukrajini: 'Sjetimo se Lex Perkovića'

Image
Foto: RTL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru rekao je da smatra da će 'svi osim SDP-a i zeleno-lijevog bloka glasati za vojnu pomoć Ukrajini'

12.12.2022.
17:55
RTL
VOYO logo

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić nazvao je današnju sjednicu šireg predsjedništva stranke zapravo sastankom kluba zastupnika HDZ-a u Saboru i u Europskom parlamentu. Rekao je da su raspravljali o ulasku Republike Hrvatske 1. siječnja 2023. u Schengen i u eurozonu i da su se složili s time da su građani Hrvatske, kad je naša zemlja uopće ulazila u EU 1. srpnja 2013., smatrali da to podrazumijeva neograničeno kretanje teritorijem EU-a.

U nastavku je spomenuo da će se u petak na dnevnom redu Sabora naći vojna pomoć Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon sjednice /

Plenković: 'Nemam namjeru o ukrajinskim vojnicima razgovarati s Milanovićem'

Image
nakon sjednice /

Plenković: 'Nemam namjeru o ukrajinskim vojnicima razgovarati s Milanovićem'

"U klubu zastupnika očekujemo da oporba razumije da je ova odluka o vojnoj misiji u smislu pomoći Ukrajini ispod razine deklaracije koja je uz jedan glas suzdržan donesena u Saboru. Očekujemo da se glasovanjem utvrdi da je odluka apsolutno u skladu s Ustavom RH", kazao je Bačić i dodao da je to:

"... u skladu sa 44 odluke u mandatima Zorana Milanovića kao predsjednika Vlade i predsjednika države."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da je riječ o pomoći ukrajinskom narodu koji se našao na udaru velikoruske agresije i konstatirao da postoji velika sličnost s pozicijom Hrvatske kad se u 1990-ima našla na udaru velikosrpske agresije.

Mogućnost da se u Saboru odbije vojna pomoć Ukrajini usporedio je s nečime od prije osam i pol godina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećam se koliko je Hrvatska na međunarodnom planu izgubila 28. lipnja 2013. godine kad smo donijeli zakon, kriv, loš, kojega smo nazvali Lex Perković… Neposredno pred ulazak u EU… praktično smo izigrali povjerenje da smo ozbiljna država. To govorim zato što smo prije par dana iščekivali kako će EU i vijeće ministara unutarnjih poslova postaviti kad je oko ulaska Hrvatske u prostor Schengena. Bilo nam je jako stalo i da budemo primljeni u eurozonu. Stalo nam je da se pokažemo kao članica i EU-a i NATO-a koja zna svoje obveze.
Sad kad smo dobili obje odluke, postajemo i članica eurozone i Schengena, odjednom reteriramo i kao da nismo na onim istim postavkama na kojima smo bili. Na taj način narušavamo našu vjerodostojnost kao jakog međunarodnog čimbenika u tim asocijacijama… da poštujemo međunarodno pravo, da osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu i da stajemo u obranu demokracije."

"Da nije bilo demokracije u 90-ima, da nismo ušli u demokratski sustav, pitanje je kakav bi bio ishod Domovinskog rata… Moramo reagirati svugdje gdje je ugrožena demokracija", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je kako smatra da će se u Saboru glasati o pomoći Ukrajini: "Što se tiče SDP-a i zeleno-lijevog bloka nisam optimističan da će se priključiti. Za sve ostale jesam u većoj ili manjoj mjeri."

Rekao je da je razgovarao sa svima osim s Mostom, koji su u startu rekli da neće podržati prijedlog. Odbacio je bilo kakvu mogućnost da se razgovara s pojedinačnim zastupnicima:
"Nismo mi ti koji bismo razgovarali pojedinačno sa zastupnicima, mi razgovaramo službeno s predsjednicima klubova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo