GRAD PO MJERI ČOVJEKA / Arhitekti: 'Objavite izvješće o javnoj raspravi o GUP-u! Bandić: 'GUP stiže na Skupštinu u listopadu'

Grad Zagreb je već trebao objaviti izvješće o javnoj raspravi o GUP-u

3.9.2019.
14:30
VOYO logo

Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreb i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pitaju se gdje je izvješće o javnoj raspravi o zagrebačkom GUP-u te pozivaju Grad da je objavi.

I nisu jedini jer rasprava je, podsjetimo, trajala od 31. srpnja do 14. kolovoza 2019. godine, a prema Zakonu o prostornom uređenju važećem u trenutku donošenja Odluke o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, rok za pripremu izvješća o javnoj raspravi je najviše 15 dana za izmjene i dopune prostornog plana - što je isteklo 30. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga su arhitekti i urbanisti pozvali Grad Zagreb da, sukladno zakonskoj obvezi, dostavi Izvješće o javnoj raspravi provedenoj u postupku donošenja Izmjena i dopuna GUP-a Zagreba.

Podsjetimo, stručne udruge i ustanove s područja arhitekture i urbanizma uputile su 15 primjedbi u kojima su obrazložili razloge zbog kojih je GUP nužno dodatno doraditi i uputiti na drugu ponovnu javnu raspravu. Primjedbe se odnose na neusklađenost prijedloga izmjena i dopuna GUP-a sa zakonima, uredbama, pravilnicima i planom višeg reda te na planske odredbe za koje ne postoje relevantne stručne podloge i analize na temelju kojih su predložene. 

Bandić: GUP na Skupštinu stiže krajem listopada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnoj raspravi na GUP je stiglo oko 10.000 primjedbi, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je dan uoči sjednice Gradske skupštine da su ''sve te primjedbe prolongat od mjesec dana na donošenja GUP-a'' i najavio da će se rasprava o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a na dnevnom redu Gradske skupštine održati krajem listopada.

"Prema hodogramu koji smo zajednički usuglasili, očekujemo da će materijali biti gotovi krajem listopada, a da ćemo tada biti u u mogućnosti o njemu razgovarati sa zastupnicima", kazala je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se pitaju i hoće li biti uvažene barem neke od tih primjedbi, a Bandić je kazao da će Grad na svaku od njih odgovoriti i poručio da razvoj Zagreba ide dalje te da ga ne mogu zaustaviti niti primjedbe.

A može li ga zaustaviti Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja? "Gradski uredi dnevno komuniciraju s ljudima iz Ministarstva graditeljstva. 13 ljudi iz Kluba Stranke rada i solidarnosti podupire ovu Vladu. Ja nikada nisam sumnjao u mudrost premijera, a još manje u mudrost potpredsjednika Vlade Štromara. Plus toga, nije ni njima stalo da zaustave razvoj grada", poručio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/Pixsell

'Izmjene GUP-a nisu ispravno pripremljene za ponovnu javnu raspravu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zakonodavnom i tehničkom smislu neprihvatljivo je da izmjene GUP-a nisu ispravno pripremljene za ponovnu javnu raspravu, upozoravaju aktivisti i urbanisti, koji su još jednom pobrojali sve što ne valja oko izmjena GUP-a: ''Kako bi se osiguralo jasno i nedvosmisleno te potpuno transparentno sudjelovanje javnosti u javnoj raspravi, trebalo je jednoznačno prikazati koje su to najnovije promjene u odnosu na prvu javnu raspravu, na koje je bilo moguće davati primjedbe i prijedloge. Također, Grad Zagreb ukinuo je obavezu većine detaljnih planova, a pri tome nije postupio u skladu sa Zakonom jer nije analizirao kriterije za utvrđivanje obuhvata preostalih planova te nije definirao detaljne prostorne parametre za nove zone izvan tih planova''.

''Nedefinirane zone i nepostojanje detaljnih planova dovode do neurednih odnosa u prostoru i problema kakve danas susrećemo primjerice u razvoju Trešnjevke. GUP kao provedbeni dokument mora biti u potpunosti jasan i onemogućiti različita tumačenja pojedinih odredbi. Stručne udruge i ustanove u sadržajnom smislu reagiraju tu i na niz prostorno-planskih odredbi koje nisu donesene na aktualnim i relevantnim stručnim podlogama. Većina stručnih podloga, kao i najvažnije gospodarske i demografske podloge, i dalje su iz prošlog stoljeća i time potpuno zastarjele i neusklađene s današnjim potrebama te znanstvenim i stručno utvrđenim relevantnim činjenicama'', napominje struka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravaju i da je ''za Velesajam uklonjena oznaka gradskog projekta čime je uklonjena i obaveza raspisivanja daljnjih procedura temeljenih na dosad izrađenim stručnim podlogama koje je za Grad Zagreb pripremio Arhitektonski fakultet. Prostor Hipodroma štiti se kao prostor vrijednog krajobraza u Prostornom planu Grada Zagreba te ne postoji niti jedna relevantna podloga koja bi dala za pravo izrađivaču GUP-a da promjeni namjenu tog prostora''.

''Prometna studija za javne garaže u Donjem gradu, izrađena u travnju 2019., može poslužiti kao stručna podloga koja bi trebala rezultirati jasnim i nedvojbenim uvjetima za smještaj javnih parkirališnih garaža u GUP-u. Međutim, uzevši u obzir datum izrade studije, vidljivo je kako ona nije izrađena kao stručna podloga, nego kao opravdanje za plansku odredbu prethodno uvrštenu u GUP, koja i dalje nije riješila konkretne lokacije i kapacitete garaža'', upozoravaju Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreb i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

(Patrik Macek/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je prije bilo kakvih sustavnih promjena koje se unose u GUP kao provedbeni dokument nužno provesti javne rasprave i javne natječaje kako bi se javnost upoznala i mogla sudjelovati u odlučivanju o budućoj transformaciji i namjeni gradskog prostora.

''Ovim prijedlogom izmjena i dopuna GUP-a ponovno se želi ukinuti instrument javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja kao glavnog elementa razvoja i podizanja kvalitete kulture građenja u prostoru. Javni arhitektonsko-urbanistički natječaj provodi se kako bi za sve javne investicije, a i one druge, na ključnim prostorima kao što su Zagrebački Velesajam i Hipodrom, Radnička cesta, Savska cesta, projekt novog Nacionalnog stadiona i drugi, osigurali visokokvalitetna arhitektonsko-urbanistička rješenja te prezentirali kulturu građenja u Gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Sve ovo nalaže i Europska deklaracija „Prema visokovrijednoj europskoj kulturi građenja“ iz 2018. godine koju su usvojili europski ministri kulture te 'Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020' usvojene na Vladi 2012. godine'', podsjećaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nove stručne analize i podloge GUP-a nužne su za daljnje planiranje grada. Novi pristup i potrebno promišljanje ide u smjeru izrade potpuno novog GUP-a, no kako je riječ o ozbiljnom, sveobuhvatnom i interdisciplinarnom procesu, potrebno je planirati rok za izradu novog GUP-a od tri do pet godina. Pored navedenih primjedbi i prijedloga koji se odnose na Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a, naglašavamo nedvojbenom potrebu ulaganja u društveno-ekonomski razvoj grada Zagreba, ali pod uvjetom adekvatnog planiranja i rješavanja svih pitanja vezanih uz zaštitu prirode i okoliša te zaštitu kulturne baštine. Neizostavno je pridržavanje zakonskih propisa Hrvatske s naglaskom na transparentnost procesa izrade i uključenost javnosti, pri čemu je obavezna provedba svih uvjeta i mjera propisanih od strane stručnih nadležnih tijela", zaključuju arhitekti i urbanisti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo