UOČI SASTANKA U BANSKIM DVORIMA / Arhitekti i urbanisti poručili Štromaru: 'Morate obustaviti izmjene Bandićevog GUP-a!'

Image
Foto: Filip Kos, Sanjin Strukić/PIXSELL

Rok za ispravke je 90 dana, a Grad ih u tom roku nije dostavio Ministarstvu

4.11.2019.
10:00
Filip Kos, Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja mora postupiti prema zakonskoj obvezi propisanoj Zakonom o prostornom uređenju i obustaviti daljnje donošenje Izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a, upozorili su Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Konačni prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba, kojima se, između ostalog, predviđa gradnja “zagrebačkog Manhattana”, garaža u centru grada i nacionalnog stadiona bez javnog natječaja, na dnevnom redu Gradske skupštine trebao bi se naći ovaj mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, aktivisti i struka, kao i dio oporbe te javnosti smatra da će Skupština biti tek formalnost, a da bi sudbonosan mogao biti današnji sastanak premijera Andreja Plenkovića sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u Banskim dvorima. Službeno, tema su projekti Vlade i Grada Zagreba, no sumnja se da je u pozadini riječ o političkoj trgovini u vidu ruku Bandićevih 'žetončića' za Plenkovićev proračun u zamjenu za Bandićeve izmjene zagrebačkog GUP-a.

Još uvijek se, naime, čeka suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na čijem je čelu HNS-ov Predrag Štromar, a ono prema Zakonu o graditeljstvu ima pravo zaustaviti donošenje izmjena GUP-a ako smatra da su prekršene odredbe koje govore o proceduri. Ministarstvo je to već jednom učinilo početkom srpnja kada je Bandiću odbilo dati suglasnost na izmjene jer nisu bile usklađene s Prostornim planom Grada Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Jurica Galoic/PIXSELL) 

Moralo se ponoviti javnu raspravu o izmjenama i dopunama zagrebačkog GUP-a, koja je i održana tijekom ljeta te je izazvala je veliko zanimanje građana i građanki, koji su uputili oko 10.000 primjedbi. Niz primjedbi uputile su i stručne udruge i ustanove s područja arhitekture i urbanizma obrazloživši razloge zbog kojih je GUP nužno dodatno doraditi i uputiti na drugu ponovnu javnu raspravu.

Primjedbe se odnose na neusklađenost prijedloga izmjena i dopuna GUP-a koje gura Bandić sa zakonima, uredbama, pravilnicima i planom višeg reda te na planske odredbe za koje ne postoje relevantne stručne podloge i analize na temelju kojih su predložene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb je imao rok od 90 dana za ispravljanje konačnoga prijedloga i ponovno traženje suglasnosti Ministarstva, a ono je 23. listopada potvrdilo da još nije dostavljen konačni prijedlog čime se jasno utvrđuje kašnjenje u odnosu na Zakonom propisani rok od 90 dana.

''Stoga Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja mora postupiti prema zakonskoj obvezi propisanoj Zakonom o prostornom uređenju i obustaviti daljnje donošenje ovih Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba'', zaključuju Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Image

Plenković s Bandićem razgovara o zagrebačkim projektima

Image

Plenković s Bandićem razgovara o zagrebačkim projektima

"Prostorni plan je donijela Gradska skupština, GUP donosi Gradska skupština, na nama je da provjerimo je li u skladu s Prostornim planom i jesu li sve procedure napravljene po zakonu. Nema tu nikakvog politikantstva, tu ne treba nitko nikog voljeti niti ne voljeti. Tu rade stručne službe i utvrđuju je li sve po zakonu", poručio je Štromar uoči sastanka u Banskim dvorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekti i urbanisti, koji već mjesecima s nizom organizacija civilnog društva nastoje zaustaviti urbanističku devastaciju metropole, upozoravaju da bi predložene izmjene značile nepovratnu štetu za Zagreb i njegove građane u smislu kvalitete života i smatraju da treba pristupiti izradi novog GUP-a 2030 kao razvojnog dokumenta, koji će biti utemeljen na potpuno novim stručnim i znanstvenim podlogama te revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zagreba.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo