odlaze iz hrvatske /

Apsolutno nevidljivi: na burzi ih je tisuću, ali zbog nepovoljnih uvjeta rada u struci, mnogi bi radije konobarili

Traže hitne izmjene pravilnika koji onemogućavaju zapošljavanje sestara u bolnicama, a predlažu i povoljnije stambene kredite

10.5.2018.
8:49
VOYO logo

Uz probleme s Todorićevim odlaskom pred Vladom su i problemi s odlaskom medicinskih sestara i tehničara o kojima svi, kad-tad ovisimo. 

Dosad ih je iz Hrvatske otišlo tisuću, a u hrvatskim bolnicama nedostaje ih čak deset puta više. Preko nižih primanja od europskih kolega možda bi i prešli, ali uvjeti rada su ti koji ih tjeraju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Žilić je medicinski tehničar već 11 godina. Brine o srčanim bolesnicima koji zahtijevaju 24-satni nadzor vitalnih funkcija. Kao i mnogi njegovi kolege, i on je razmišljao o odlasku iz Hrvatske.

"Zaparvo, najviše me muči potplaćenost moje struke. Mislim da mi zbilja puno radimo, puno ulažemo u sebe, puno se educiramo i sve to na vlastiti račun. To nije problem, to radimo za sebe, ali mislim da bi bilo u redu da budemo adekvatno plaćeni", rekao je Marin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, muče ih nepriznavanje kvalifikacija i uvjeti rada, puno prekovremenih sati, ali i premalo sestara po pacijentu. 

"Mi stvarno imamo jako puno posla, a nas je malo. Znači, stvarno se u smjeni jako naradimo. I dnevna, noćna, isto nam je. Jako je naporno i psihički i fizički", požalila se medicinska sestra Marija Renić

U proteklih pet godina iz hrvatskih je bolnica otišlo gotovo tisuću medicinskih sestara i tehničara, a još toliko ih je pripremilo dokumente za odlazak. U istom tom zdravstvenom sustavu nedostaje ih čak deset tisuća. 

"Ova država mora naći načina da medicinske sestre ostanu u Hrvatskoj jer ovo su sada zaista podaci koji govore više od riječi", izjavila je Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima 499 sestara na sto tisuća stanovnika, što je čak 50 posto manje od prosjeka Europske unije. Zbog toga traže hitne izmjene pravilnika koji onemogućavaju zapošljavanje sestara u bolnicama, a predlažu i povoljnije stambene kredite.  

"Medicinske sestre su jedan od glavnih timova zdravstvenom sustavu i ono što je važno je da ne smijemo biti apsolutno nevidljive jer smo mi tim koji zajedno s ostalim zdravstvenim profesionalcima pruža kvalitetnu zdravstvenu skrb", objasnila je predsjednica Udruge Jedra, Sandra Karabatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zavodu za zapošljavanje trenutno ih je 979, a mnoge od njih radije bi konobarile.

"Mi sad imamo situaciju da se u ruralnim područjima u zdravstvene ustanove više nitko ne javlja na natječaje. Medicinske sestre biraju ili se prekvalificiraju u neko drugo zanimanje koje im je i bolje plaćeno i gdje su bolji uvjeti rada", rekla je predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara. 

O pacijentima u Hrvatskoj skrbi 39 tisuća sestara i tehničara. Svi oni u subotu će proslaviti svoj dan, ali i izaći na zagrebačke ulice i u prosvjednoj povorci otići i na Markov trg. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo