'OSTANITE DOMA' /

Kaos u Dubrovniku: Poplave u dijelovima grada, a prijeti novo nevrijeme!

Jako nevrijeme pogodilo je Dubrovnik. Sve žurne službe su na terenu, a gradonačelnik Mato Franković poziva građane da ne izlaze iz kuća

9.9.2024.
13:42
VOYO logo

Dalmaciju i Istru je pogodilo jako nevrijeme. Obilna kiša padala je diljem obale. U Makarskoj su poplavljene ulice kao i u Biogradu na Moru, Zadru i Dubrovniku...

"Dragi sugrađani, trenutačna ekstremna količina padalina poplavila je gotovo sve ulice u gradu. Sve žurne službe su na terenu. Nažalost ovo nije sve. Prema najavama u razdoblju od 15 do 23 sata očekujemo ekstremne količine padalina koje će uzrokovati brojne probleme stoga molim sve naše sugrađane, ne izlazite iz vaših obiteljskih kuća ako ne morate. Zaštitite svoju imovinu. Naše žurne službe maksimalnim naporima pomoći će pri ispumpavanju objekata, ali uz ovakve ekstreme nije moguće u potpunosti riješiti problem bujičnih poplava", poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, javlja Dubrovački Dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Zdravko Kovačić rekao je za Dubrovački dnevnik da su do 14:20 sati odradili 38 intervencija, a 12 ih je u tijeku. Uglavnom se odnose na ispumpavanje vode, kako s ulica, tako i iz podrumskih prostora, poslovnih prostora, stambenih objekata, strojarnica... 

Intervencije su imali u Gradu, na 'Vojnoviću', Nuncijati, Lapadskoj obali, Mokošici... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kiša koju smo čekali zbog požara na otvorenim prostorima nam je napravila potpunu pomutnju na kraju. Grad je najviše na udaru. U Konavlima i Župi nemamo intervencija, u Primorju smo imali dvije, ali Grad je na velikom udaru“, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Intervencije traju i u Neretvi, a jutros ih je nekoliko bio i u Korčuli.

Simović je sugrađane pozvao na oprez jer se nevrijeme očekuje i u poslijepodnevnim satima. „Pozivamo građane da ostanu doma, da ne voze vozila ako ne moraju. Veliki su nanosi vode pa i pješaci trebaju paziti. Nakon ovakvih kiša uobičajeni su i odroni, bilo ih je, ali je sve sanirano. Trebamo svi biti oprezni“, poručio je Simović.

U Istri je ponegdje pala i količina koju valja očekivati tijekom cijelog rujna. Najviše kiše palo je na potezu od Novigrada do Umaga i Buja, ponegdje više od 100 mm, kao primjerice u Dajli gdje je u posljednja 24 sata izmjereno 103 mm. U Bujama je palo 84 mm, Novigradu 74 mm, a Umagu 65 mm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje kiše palo je na jugu Istre, uglavnom između 20 i 30 mm, međutim i ovdje je riječ o obilnijim količinama koje su pale u kraćem vremenu, javlja Istramet.

Image
SNAŽNA PROMJENA /

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku, moguće poplave, tuča... Do kada će sve trajati?

Image
SNAŽNA PROMJENA /

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku, moguće poplave, tuča... Do kada će sve trajati?

Mjestimice će oborina biti obilna, a lokalno je vrlo vjerojatno i olujno nevrijeme, uglavnom u Dalmaciji, piše DHMZ. Slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar, ponegdje s jakim udarima, okretat će na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno do jako, lokalno i olujno jugo te južni vjetar u postupnom slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak, no na sjevernom dijelu navečer jačanje bure. Najviša temperatura zraka većinom od 22 do 27 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela Hrvatska je pod meteoalarmom. Izdana su žuta i narančasta upozorenja zbog pljuskova s grmljavinom, jakih udara vjetra i velike količine oborina.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", stoji u upozorenju DHMZ-a.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo