VIŠE OD PLANIRANOG / Ogroman interes građana: APN zaprimio rekordnih 5.870 zahtjeva za subvencije stambenih kredita!

Image

Paladina je kazao i kako rekordan broj zaprimljenih zahtjeva pokazuje kontinuirano velik interes građana za pitanje rješavanja vlastitog stambenog pitanja, te da će u budućnosti razmotriti načine kako to područje dodatno unaprijediti

26.4.2022.
12:25
VOYO logo

APN je u sedmom po redu natječaju zaprimio 5.870 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, pri čemu je resorni ministar Ivan Paladina najavio osiguranje dodatnih sredstava za sve zahtjeve koji će biti odobreni.

Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita počelo je 21. ožujka, a zaključeno je u petak, 22. travnja. Pristiglih 5.870 zahtjeva je najviše u svih sedam dosad provedenih natječaja. Usporedbe radi, u prošlogodišnjem natječaju, tada također rekordnom, zaprimljeno je više od 1.100 zahtjeva manje, njih 4.739.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirana sredstva za ovu mjeru u ovoj godini iznosila su 50 milijuna kuna, no s obzirom na velik broj pristiglih zahtjeva ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je rekao kako je svjestan da će u ovoj godini za subvencije biti potrebna i veća sredstva od prvotno planiranih.

Image
APN KREDITI /

Razmišljate o vlastitoj nekretnini? Prijavite se za APN kredit i osvojite 75.000 kn za uređenje

Image
APN KREDITI /

Razmišljate o vlastitoj nekretnini? Prijavite se za APN kredit i osvojite 75.000 kn za uređenje

Velik interes građana

"Radi se o vrlo važnom programu ne samo ovog ministarstva nego i Vlade u cjelini, tako da sam već tijekom proteklog vikenda razgovarao o tom pitanju s premijerom i ministrom financija. Dogovoreno je kako će se ta sredstva osigurati, tako da nitko ne treba brinuti o tome hoće li biti dovoljno sredstava za sve zahtjeve koji budu odobreni“, istaknuo je Paladina u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina je kazao i kako rekordan broj zaprimljenih zahtjeva pokazuje kontinuirano velik interes građana za pitanje rješavanja vlastitog stambenog pitanja, te da će u budućnosti razmotriti načine kako to područje dodatno unaprijediti.

"Već sam najavio kako ćemo tijekom godine detaljno analizirati provedbu ovog programa, uzimajući u obzir sve okolnosti pa tako i komentare stručnjaka s tržišta nekretnina koji su ih iznosili u prethodnom razdoblju, posebno one koje se tiču rasta cijena nekretnina. Međutim, rekordan broj pristiglih zahtjeva pokazuje kolika je važnost programa kojim pomažemo rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji", poručio je Paladina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad odobreno 2.462 zahtjeva

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je do sada obradila 2.500 zahtjeva od čega je 2.462 odobreno, tri su odbijena, četiri podnositelja su odustala, dok je za 31 zahtjev zatražena dopuna dokumentacije.

Prosječni iznos odobrenog subvencioniranog kredita je 78.000 eura, prosječan rok otplate 22 godine, a prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efektivna kamatna stopa je prosječno 2,08 posto, iznos mjesečnog anuiteta koji će korisnici otplaćivati je 3.035 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 1.020 kuna, naveli su iz Ministarstva.

APN sklopio ugovore s 14 banaka

APN je 4. ožujka sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu su se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kretale od 1,99 do 3,50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji građani uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Mjere mogu iskoristiti svi mlađi od 45 godina

Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, do sada je odobreno više od 22 tisuće zahtjeva, a u obiteljima koje koriste subvenciju dosad je rođeno oko 5.300 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo