Vlada u Belom Manastiru / Apatiji je došao kraj? Ministar Tolušić za RTL: 'Ova Vlada brine za Slavoniju'

Ugovoreno je 8 milijardi kuna europskog novca za razvoj Slavonije

21.9.2018.
18:56
VOYO logo

Vladu ne brinu previše oporbene kritike. Danas su šesti put preselili na istok Hrvatske. U Belom Manastiru sastao se Savjet za Slavoniju, Baranju i  Srijem kojim predsjeda premijer. U društvu ministara pohvalio se kako je dosad za revitalizaciju istoka Hrvatske ugovoreno gotovo osam milijardi kuna projekata plaćenih europskim novcem. Slavonskoj apatiji bliži se kraj. Stižu projekti koji će se financirati novcem iz EU fondova, kaže premijer sa šeste sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

"Od otprilike 19 milijardi kuna u ovoj trenutnoj financijskoj perspektivi EU sada već uspjeli dogovoriti 7,9 milijardi, oko 42 % govori da će europska sredstva doprinijeti razvoju slavonije, demografskoj revitalizaciji, infrastrukturi i u konačnici radnim mjestima", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković (HDZ). Vlada je šesti put u Slavoniju došla u jakom sastavu da bi potpisala ugovore za novih 11 projekata vrijednih 640 milijuna kuna. Posebne zasluge za to premijer pripisuje ministrici Gabrijeli Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nadam da ćemo mi i premašiti ovaj iznos koji smo planirali", kazala je Gabrijela Žalac (HDZ), ministrica regionalog razvoja i fondova Europske unije.

I dok slavonski političari zadovoljno trljaju ruke čovjek koji tu živi ne vjeruje Vladi ni kad darove nosi. "Ovaj način funkcioniranja i rada je dobar jer smo sveli problematiku na razinu čovjeka koji ovdje živi", smatra Ivan Anušić, Osječko-baranjski župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama trebaju radna mjesta i otvaranje tvornica. Maladi odlaze odavde, samo je jedan razlog što nemaju posla. Završe školu i nemaju gdje", kazao je Miodrag iz Belog Manastira.

"Mislim da među ovih 30 zaposlenih najveći dio onik koji su živjeli u Zagrebu i ako se vrate u Osijek, onda je to znak da se procesi okreću zahvaljujući Vladi", tvrdi Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka. Trideset doseljenih naspram stotina tisuća iseljenih - pred Vladom je još uvijek velik posao za spas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tin Kovačić cijeli je dan proveo s Vladom od Osijeka, Belog Manastira pa sada do Karanca, gdje se odražava Središnji odbor HDZ-a. Ovo je šesta sjednica Savjeta za Slavoniju. Slavonci mahom niti ne znaju što je to Savjet za Slavoniju i Baranju, najviše ljudi koji odlaze iz Hrvatske trbuhom za kruhom upravo su odande, ne možemo reći da je polučen neki uspjeh. No danas je nekoliko puta naglašeno da i Projekt Slavonija i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se vidjeli rezultati, treba pričekati.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ) za RTL Danas komentirao je o konkretnim učincima i projektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su to konkretni učinci i projekti?

Ne znam kad je zadnji put ovoliko vladinih dužnosnika i saborskih zastupnika bilo ovdje u Baranji. Ono što vlada želi jest kroz novce iz europskih fondova, kojih imamo na raspolaganju 10,8 milijardi eura, dvije i pol milijarde uložiti u Slavoniju. Proveli smo natječaje, projekti se ugovoraju, stvari polako sjedaju na svoje, ja stvarno očekujem da ćemo uložiti preko 2,5 mlrd. eura u svih pet slavonskih županija. Samo danas smo potpisali nekoliko ugovora vrijednih 640 mlijuna kuna. Ova vlada brine za Slavoniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Bernardić kritizirao je poreznu reformu, rekao je konkretno da će se njome ići niz dlaku uvoznicima.

"Ne znam kako bismo to činili ako pomažemo prije svega u većini pojeftinjenju domaćih proizvoda. Naši građani, naravno, moraju prepoznati naše domaće, kvalitetne proizvode, ali gospodin Bernardić mora nešto reći pa bi bilo bolje da se drži svoje stranke, a ne PDV-a i ostalih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više u prilogu. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo