Prirez na 15 posto / Anka Mrak Taritaš: 'Više-manje mogu potvrditi da sam kandidat SDP-a; bila bih ponosna na jednosmjensku nastavu umjesto fontana'

'Građani su zaslužili smanjenje prireza, svake godine za jedan posto, nakon dobre analize u prvoj godini', kazala je Anka Mrak Taritaš za RTL Danas

24.3.2017.
18:50
VOYO logo

Gošća RTL-a Danas bila je Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba. 

Možete li napokon potvrditi jeste li i kandidatkinja SDP-a? 
"Više-manje mogu to potvrditi. Načelno smo postigli dogovor, ali to mora proći stranačka tijela SDP-a i HNS-a. Očekujem da formalno potpišemo sporazum sredinom idućeg tjedna. Dok nema potpisa, još uvijek je malo otvoreno. Ali osjećam se i kao kandidatkinja SDP-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje zapinje?
"Ne zapinje nigdje. Grad Zagreb treba promjene i sigurna sam da je 2017. godina promjena. Budući da je tome tako, mi smo u pregovore ušli sa željom da ovaj grad građanima. To je bila zajednička želja, zato smo dogovarali korak po korak, pregovori su dobro tekli."

Smanjenje prireza u četiri godine do 15 posto, SDP pak već šalje prijedlog o prirezu od 16 posto. Čini se da je to neželjen brak jer nitko nije spreman na kompromis? 
"Bit će to dobar brak. Odluka je bila ishitrena. U predizborno vrijeme svima adrenalin naraste. Ono što je tema programa je da u prvoj godini napravimo dobru analizu. U ovome trenutku je to teško jer se u Zagrebu porez i prirez plaćaju zajedno. Svake godine smanjenje prireza za jedan posto. Dakle, dobra analiza u prvoj godini, a u četiri smanjenje prireza na 15 posto. Mislim da su to građani Zagreba zaista zaslužili."

Mjesto jednog zamjenika ide SDP-a, mjesto predsjednika Skupštine također. Kome ide Holding?
"Odlučivat ćemo o tome zajedno sa svima u Holdingu. Holding je prevažan, moramo ga restrukturirati. Nema dogovora o tome kome što ide. Nikome ne ide ništa. Grad Zagreb je zaslužio promjene. Onaj koji najbolje može raditi neki posao, taj će raditi, bez obzira na stranačku pripadnost. Najvažnije je da najstručniji i najkvalitetniji rade pojedine poslove. To je smisao svega."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li vi fetiš na fontane kao aktualni gradonačelnik? 
"Nemam fetiš na fontane. Umjesto fontana gradit ću infrastrukturu. Prioritet mi nisu fontane, nego nevidljivi projekti. Svaki građanin gdje god da živi treba imati vodu, kanalizaciju, kvalitetnu mogućnost grijanja i asfalt do sebe. Suludo je što to sada nema svaki građanin. Bila bih nakon četiri godine izuzetno ponosna na jednosmjensku nastavu i da sve škole imaju dvorane."

Grad na godinu daje 30 milijuna kuna za Dinamo - Stadion u Maksimiru je ruglo na istoku grada - biste li ga rušili i hoće li Dinamo uživati jednaku potporu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stadion ostaje, mora se staviti u funkciju, natkriti, ali naravno s projektom i proračunom koji je razuman."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo