'GLE ČUDA...' / Plenković imitira Trumpa, ali u tome nije prvi. Evo što je zajedničko njemu i Vučiću: 'Kako su vas brifirali'

'Kako su vas brifirali', rekao je vidno nezadovoljan Andrej Plenković novinaru na konferenciji za novinare

12.3.2024.
7:36
VOYO logo

Da je predizborna kampanja u punom jeku, kako u svijetu, tako i u regiji, jasno je svakome tko posjeduje daljinski upravljač ili pametni telefon. Društvene mreže od Washingtona, preko Zagreba do Beograda, pune su poruka vladajućih i oporbenih stranaka. Naravno, izbori u SAD-u se gotovo ni po jednom parametru ne mogu uspoređivati ​​s izborima na Balkanu, osim po kopiranju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Kako su vas brifirali", rekao je Andrej Plenković novinaru na konferenciji za novinare, vidno nezadovoljan pitanjem. Društvene mreže u manje od sat vremena preplavio je taj video. "Netko je očito učio od Trumpa", rekao je jedan od tviteraša, na što mu je drugi korisnik mreže “X” (bivši Twitter) odgovorio: “Ovo je moguće samo u Hrvatskoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODGOVORILI EU TUŽITELJICI /

Plenković i Obuljen Koržinek odbacuju kritke: 'Nikakve dimne zavjese mi ne dižemo'

Image
ODGOVORILI EU TUŽITELJICI /

Plenković i Obuljen Koržinek odbacuju kritke: 'Nikakve dimne zavjese mi ne dižemo'

Omiljeni novinari

Međutim, to nije točno. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić godinama je poznat po kritiziranju novinara (uglavnom stranih medija) koji mu postavljaju "nezgodna pitanja". Primjetno je da i Plenković i Vučić imaju svoje "omiljene novinare", koji im - gle čuda - nikad ne postavljaju kritička pitanja, a često ih u svojim emisijama "hvale i brane".

Sve je to već desetke puta viđeno kod bivšeg (a možda i budućeg) američkog predsjednika Donalda Trumpa. "Rekao bih da ste užasno loš novinar i reporter", rekao je Trump američkom novinaru Peteru Alexanderu u Bijeloj kući prije četiri godine. Trump je cijeli svoj mandat u Washingtonu proveo kritizirajući neovisne novinare, posebice one s CNN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čekaj, čekaj… Začepi sada”, rekao je svojedobno Trump novinaru koji mu je nakon sastanka s Vladimirom Putinom rekao da “američke obavještajne službe imaju informacije o izravnom miješanju Kremlja u američke izbore 2016.”. “Predsjednik Putin mi je rekao da se Rusija nije miješala u naše izbore i nemam razloga ne vjerovati mu”, rekao je tada Trump.

Inače, prije ovog povijesnog sastanka u Helsinkiju u lipnju 2019. predstavnici američkih obavještajnih službi predočili su Trumpu dokaze o aktivnostima ruskih hakera koji su 2016. širili dezinformacije i propagandu protiv demokrata. Gotovo desetljeće kasnije situacija je slična, a na meti kritika su, umjesto političara – i dalje novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo