NE ODSTUPA / Analizirali smo poruke koje šalje predsjednica Grabar-Kitarović i evo što smo otkrili!

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Da se poruka drži, pokazuje i primjer trenutka kad je posljednji put krenula u kampanju

27.6.2019.
7:02
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U Vukovaru je Kolinda Grabar-Kitarović ponovila poruke iz svog govora u povodu Dana državnosti. Ističu se one da će Hrvatska biti među najprosperitetnijim zemljama svijeta te da ne zna gdje će je život odnijeti, ali će mirovinu provesti u Hrvatskoj.

Odgovorila je to predsjednica na pitanje RTL-a vezano uz mogući posao izvan Hrvatske i ostavila prostor za nagađanje. Inače, demografija je uvijek okosnica njezinih poruka. A što je predsjednica rekla i kako je to protumačeno, analizira naša Leona Šiljeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan dan i još jedan grad, ali predsjednica o kampanji ne želi. Iako se nagađalo da bi karijeru mogla nastaviti izvan zemlje, a i sama je rekla da posla vani ima, danas govori da će mirovinu provesti u Lijepoj našoj.

Ali odlasci, iseljavanje, demografija... To su neke od tema koje je često spominjala u mandatu. Dotaknula se tog pitanja i na proslavi Dana državnosti. Također, upravo su zbog demografije rasle napetosti između nje i premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pogleda trend iseljavanja od 2014. nakon ulaska u Europsku uniju, preko 2015. kad je predsjednica Republike postala Kolinda Grabar- Kitarović, iz Hrvatske se iselilo 47.352 ljudi. Drugim riječima 127 posto više nego 2014. Privremeni podaci za 2018. kažu i da je gotovo 16 tisuća više umrlih nego rođenih. Službeni broj iseljenih još se čeka...

"Njemačka statistika nam pokazuje potpuno drukčuju sliku. Iste te godine samo je Njemačka zabilježila negdje oko 57 tisuća iseljenika iz Hrvatske. negdje Austrija oko 5500. Možda se penje na 80 tisuća. Vrlo velika depopulacija koja mora zabrinuti apsolutno svaku izvršnu vlast u Hrvatskoj", kazao je demograf Stjepan Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Još u siječnju 2015., baš u noći kad je izabrana, obećala je i najrazvijeniju zemlju. I od tada samo ponavljala:

"Bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta. To vam obećajem ovdje večeras. Ja vjerujem u ono što sam rekla, a to je da vjerujem da će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama. Nisam rekla da će biti najbogatija, nego da će biti među najprosperitenijim zemljama na svijetu, ali u to i dalje vjerujem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se poruka drži, pokazuje i primjer trenutka kad je posljednji put krenula u kampanju.

"Gledam građane kako kopaju po kantama za smeće i moram vam reći da i jedini razlog zbog kojeg ulazim u kampanju i zašto nikada nisam mislila da ću morati u Hrvatskoj ostavljati hranu u čistim vrećicama, uz kante za smeće da ti ljudi ne bi kopali po kantama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog gladnih i siromašnih. Bio je to razlog ulaska u kampanju, ali ujedno i treća tema s kojom je nastavila u mandatu, jer se sastajala s Udrugom blokiranih. Poruku s kojom je tad krenula u kampanju poslala je baš u lipnju. Ovaj put objava kandidature i neke nove ili iste poruke - neće prije kolovoza.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo