OPASNO ZANIMANJE / Analizirali smo: jesu li teške nesreće rizik posla ili je stanje u Hrvatskoj vojsci sve lošije?

Niti jedan hrvatski vojnik nije poginuo u ratu u Afganistanu - ali zato su poginuli od eksplozija u skladištima, dok su čištili vojarne ili sudjelovali na vojnim vježbama

27.4.2016.
22:35
VOYO logo

Dan proslave Oluje preklani je obilježio strašan prizor. MiG se zapalio i potom srušio kod Velike Gorice, a pilot herojski spasio sebe i stanare. Nekoliko sati prije - isti je MiG svečano nadlijetao Knin.

Četiri godine ranije sudarila su se i srušila dva Miga kod Slunja. Oba pilota su se katapultirala, ali su jednu ženu u polju ozlijedile krhotine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 2007. u Vukovaru se dogodila dosad najveća nesreća - troje ljudi je poginulo, a sedmero ih je ozlijeđeno u padu vojnog helikoptera u krugu vojarne.

Za tragediju do danas nitko nije odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tragedija je bilo još - prije tri godine pri obuci dragovoljaca na vojnom poligonu Gašinci 21-godišnji Marko Zalović poginuo je pod gusjenicama tenka.

Samo mjesec dana ranije u vojarni kod Knina poginuo je pirotehničar s 10-godišnjim iskustvom, branitelj od početka rata. I to pri čišćenju skladišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije to bio jedini nesretni slučaj - na vojnom poligonu kod Slunja poginuo je časnik pri uništavanju otpisanih mina.

A posao vojnika je opasan, rizničniji od većine, a Hrvatska ga vojska, kažu analitičari, obavlja svaki dan. I događaji poput današnjeg gotovo su neizbježni.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nažalost situacija koja se dogoađa. Ne događa se prečesto, ali ovo nije nešto što bi ukazivalo na nekakvo opće rasulo u sistemu", kaže vojni analitičar Igor Tabak.

Samo da sistem iz grešaka što više nauči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo