Protjeran ruski diplomat / Analiza RTL Direkta: 'Hladni rat' i u Hrvatskoj - ruskih protumjera će nedvojbeno biti

'Mislim da je Putinov posjet Hrvatskoj sad stavljen ad acta jer teško mi je zamisliti da bi dva predsjednika razgovarala u sjeni ovog zaoštravanja odnosa', ističe bivši veleposlanik Božo Kovačević

26.3.2018.
22:12
VOYO logo

Hladni rat pokucao je i na naša vrata. Hrvatska je poput ostalih članica Europske unije i NATO pakta odlučila simbolički protjerati jednog ruskog diplomata kao znak solidarnosti s Velikom Britanijom koja tvrdi da su na njenom tlu Rusi izveli napad nervnim otrovom.

"Donijeli smo odluku da se solidaliziramo s Ujedinjenom Kraljevinom. Hrvatska je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditiranog diplomata u RH kao persona non grata", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je pala nakon zajedničkog sastanka hrvatske predsjednice, hrvatskog premijera predsjednika Sabora i ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Prije toga u Banskim dvorima je bio i britanski veleposlanik koji je predočio dokaze o ruskom napadu.

Sad očekujemo protjerivanje i barem jednog hrvatskog diplomate iz Moskve, a i ruski veleposlanik u Zagrebu odmah je objavio kako ovo smatra neprijateljskim potezom. Doduše malo je apsurdno da je usred takve napetosti s Rusijom predsjednica nedavno uputila poziv Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku što još jednom potvrđuje da predsjednica i premijer nemaju jedinstvenu vanjsku politiku što možda čak nije ni loše. Drug Tito je isto plesao malo s jednima malo s drugima, a bar je on znao što radi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Londonu je obznanjena odluka koju mnogi smatraju početkom novog Hladnog rata. "Danas je 18 zemalja pristalo izbaciti više od stotinu ruskih obavještajaca iz svojih zemalja. Ovo je najveće izbacivanje ruskih izaslanika u povijesti", izjavila je britanska premijerka Theresa May ispred nacionalnog parlamenta.

Osim SAD-a koji izbacuje čak 60 diplomata i Kanade koja izbacuje četiri, i niz europskih zemalja donio je odluku o istim mjerama. Hrvatska se pridružila Estoniji, Latviji, Finskoj i Rumunjskoj koje su protjerale po jednog ruskog diplomata. Ukrajina, koja nije članica Unije, protjerat će čitavu četu - njih čak 13. Zanimljivo - Slovenija, za razliku od Hrvatske, nije protjerala nikoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče eventualnih protumjera, to nije na meni da komentiram niti da spekuliram", izjavio je Plenković.

Ruskih protumjera će biti - u to ne treba imati nikakve sumnje. "Amerika i Europa su poručili da Rusiju više ne smatraju zemljom partnerom, poručili su joj da unatoč nedvojbenim vojnim uspjesima Rusije ne uvažavaju tu zemlju kao ravnopravnu partnericu u međunarodnim odnosima i to će nedvojbeno izazvati daljnje negativne reakcije Ruske federacije. Možemo očekivati da će i Rusija izbaciti nekoga od hrvatskih diplomata, a to sigurno ne pridonosi poboljšanju odnosa", kazao nam je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski odgovor preko veleposlanstva nije trebalo dugo čekati. "Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio. Mi smatramo ovaj korak kao neprijateljski", stoji u priopćenju Veleposlanstva Ruske Federacije u RH.

Čini se da nitko nije pitao građane što oni misle o svrstavanju Hrvatske u proturuski blok. "Što Europa ima da se miješa s Englezima i zašto mi prihvaćamo ono što Englezi plasiraju u Europu? To nije u redu", smatra građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ne treba zaoštravati nigdje, ni sa Rusima ni s ikim... "Hrvatska može u pogoršanju odnosa s Rusijom izgubiti puno, a osim toga sve ove zapadnoeuropske zemlje koje nas tjeraju da se zamjeramo Rusiji ispod žita itekako dobro trguju s tom istom Rusijom", neka su od razmišljanja građana.

Predsjednica, jasno je - vodi malo drukčiju vanjsku politiku. Sastaje se s Erdoganom i Trumpom, Hrvatsku približava inicijativi triju mora, i Aleksandra Vučića u Hrvatsku je pozvala na svoju ruku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svome nastavlja i dalje - kad je pobijedio na izborima, ona je bila prva zapadna državnica koja je Putinu brže bolje čestitala mu na pobjedi. A usput mu je, u jeku  diplomatskog skandala ponovila poziv da dođe u Hrvatsku. 

"Ja mislim da je taj posjet sad stavljen ad acta jer teško mi je zamisliti da bi dva predsjednika razgovarala u sjeni ovog zaoštravanja odnosa", ističe Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica danas nije imala komentara na odluku Hrvatske prema Rusiji sa sastanka na kojemu je i ona jutros nazočila. Umjesto komentiranja vrućih vanjskopolitičkih tema, djeci u školi u Karlovcu je čitala - Kako je Potjeh tražio istinu.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo