PRVIH STO DANA / Analiza RTL-a Danas: kako je predsjednica iskoristila početak mandata?

Za tri dana navršava se točno sto dana na vlasti Kolinde Grabar Kitarović, grace period koji se obično daje dužnosnicima na visokim funkcijama da se uhodaju, snađu i uvedu u novi posao

26.5.2015.
18:37
VOYO logo

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike obavljati časno i odgovorno..."

A je li tako započela svoj mandat? Sto dana, grace period koji se dužnosnicima daje za uhodavanje, završava krajem tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uh, pa predsjednica ne ispunjava obećanja, što se posebno ogleda u tome da Ured nije preselila u Visoku. Ona prelazi svoje ovlasti, tražila je ostavku premijera i ne zna da je uloga predsjednika da koridnira rad državnih tijela, a ne da ih smjenjuje. Krši zakone ove zemlje jer se javno hvali da je našla način da ne plati porez", ocjenjuje SDP-ov Nenad Stazić.

"Ona vodi politiku u skladu s onim što je obećavala", kaže HDZ-ovac GordanJandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećala je zajedništvo. No, početak mandata obilježio je sukob. S premijerom Milanovićem svađala se oko sjednice Vlade koju ona želi a on ne saziva, oko konzultacija koje ona saziva a on ne želi, a oko proslave Oluje mukotrpno je postignut kompromis.

"Kako je to genijalno sročio Predrag Lucić - predsjednice je li to optička varka, gledam tebe vidim Karamarka", kaže Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je bila naša kandidatkinja i dijeli s nama svjetonazor i političke stavove, ali je samostalna u radu", uvjerava Jandroković.

Na vanjskopolitičkom planu - prava ofenziva nove šefice države. U manje od četiri mjeseca stigla je u Sarajevo, Ameriku, Berlin, Bruxelles, Afganistan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je bila naša kandidatkinja i dijeli s nama svjetonazor i političke stavove, ali je samostalna u radu Gordan Jandroković

Na unutarnje-političkom pohvale zbog konzultacija na Pantovčaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je bilo što je otvorila dijalog. Dijaloga u društvu nedostaje, a šteta je da se na tome nije inzistiralo i da u svoje prijedloge nije uključila malo više radnike", poručuje predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

No važna obećanja - ostaju na čekanju. Umjesto preseljenja u Visoku - tek povjerenstvo za preseljenje. Ni web site nije stigla popraviti pa je uvršten među najgore na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ne dam da mi nitko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata..."

Ovo obećanje, objektivno, nije ni mogla provesti u sto dana. No, savjetnika za gospodarstvo mogla je imenovati - a nije. Iz vlade tvrde: efekata predsjedničina rada na obećani oporavak - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja samo upućujem na činjenicu što je mjesto predsjednice države, ipak je na vladi najveća odgovornost, vlada je izvršno tijelo, vlada provodi politike i ima najviše utjecaja na ono što najviše muči građane, a to je gospodarstvo", kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Početak je polovičan, ali predsjednica ima još vremena za izvršavanje obećanog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo