Pobuna protiv Plenkovića /

Analiza Damire Gregoret: neistomišljenici koriste situaciju za finalni obračun protiv Plenkovića

Dio desne struje u HDZ-u Plenkovića je prihvatio iz pragmatičnih razloga. Otpor je rastao kad je Plenković oformio koaliciju s HNS-om, a Istanbulsku koriste kao finalni obračun

12.4.2018.
18:40
VOYO logo

U HDZ-u i dalje vrije zbog podjela unutar stranke oko podrške Istanbulskoj konvenciji. Premijerovo inzistiranje neki čak krive i za pad rejtinga stranke. I politički i međunarodni tajnik HDZ-a i dalje su protiv, baš kao i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić koji se ni danas nije pojavio u sabornici, ali će sutra glasati suprotno stavu premijera. Na svom Faceboook profilu, uz ostalo, poručuje kako je na prvom mjestu narod, a tek onda Europska obitelj.

Još je upitno tko će se smijati na kraju turbulentnog tjedna. Pa dok dojučerašnji partneri iz HRAST-a poručuju: "Ovdje smo da pozovemo na zajedništvo svih snaga desnice u Republici Hrvatskoj. HDZ je ratifikacijom Istanbulske konvencije u političkom smislu skrenuo skrenuo oštro u lijevo"... premijer je ironičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Plenkovićev zamjenik u stranci, drugi čovjek HDZ-a dan uoći glasovanja o Istanbulskoj podcrtava: "Na prvom mjestu smo Hrvati, a tek onda, kao ponosan narod, članovi i europske obitelji". Ostajem pri svim svojim ranije izrečenim stavovima i glasovat ću protiv ratifikacije Istanbulske konvencije! Svoje stavove ne mijenjam, ali sam isto tako siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a", objavio je Brkić.

Protivljenje stavu stranačkog šefa potvrdio je sinoć u sabornici i politički tajnik. I on i međunarodni tajnik, splitski prosvjed preskaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom je tragu i predsjednik Sabora, ali o HDZ-ovim protivnicima Konvencije znakovit: "I Turska je isto članica NATO-a, isto je ratificirala konvenciju, pa će vjerojatno biti sve u redu i kod nas", izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

No, protivnici se zasada ne povlače, naprotiv. "Umjesto da HDZ-u rejting raste zbog jednog dobro odrađenog posla, HDZ-u rejting pada. Pretpostavljam da je Istanbulska konvencija jedan od glavnih razloga pada", priznao je Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a.

Ruke HDZ-ovaca koje će se sutra usprotiviti šefu stranke snažnu će poruku ipak poslati.

Cjelokupnu situaciju analizirali smo s našom reporterkom Damirom Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realno, Vlada može preživjeti lom i sukob u desnom biračkom tijelu. Davor Ivo Stier je u sabornici poručio da neće dopustiti da Vlada padne jer bi time SDP-u, prije nego što ih Živi zid pretekne, omogućio da HDZ-u ponude veliku koaliciju. Brkić je rekao da se neće ponoviti scenarij da ruše svoju vladu. Ali, i kod Stiera i kod Brkića vidimo da je napad usmjeren prema Plenkoviću.

Dio desne struje u HDZ-u Plenkovića je prihvatio iz pragmatičnih razloga, kao spas u zadnji čas, što je on opravdao na izborima. Ali otpor je rastao kad je Plenković oformio koaliciju s HNS-om. Sada neistomišljenici koriste situaciju kao finalni obračun. Potvrdio je to na neki način Plenković, ali kazao je da to rade na pogrešnoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje nove političke potrese možemo očekivati? Plenković je svjestan važnosti koliko će sutra zastupnika dignuti ruku protiv konvencije. Zato je sutra rano sazvao sjednicu Kluba zastupnika, kao posljednju šansu da nagovori neistomišljenike na promjenu stava. Pitanje je koliko će u tome uspjeti, s obzirom da je baš danas održana press konferencija Hrvatske biskupske konferencije, naravno da su ohrabreni time. Najveća ironija je što Plenković unutar prave oporbe nema problema, nego mu probleme zadaje oporba unutar stranke.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo