Gošća RTL Direkta /

Ana Raić-Knežević: 'Ispada da se Dinamo sam odrekao novca, a ugovor o izručenju s BiH je prilično licemjeran'

Izuzetno zanimljiv slučaj, ne samo pravosudni, nego i medijski i društveno prilično važan komentirala je Ana Raić Knežević

6.6.2018.
22:30
VOYO logo

Današnja presuda samo je prva presuda po prvoj optužnici. Protiv braće Mamić i ostalih podignita  je još jedna optužnica i vodi se još jedna i to međunarodna istraga. Ukupno ih se tereti za pljačku od oko 300 milijuna kuna.

RTL Direkt je još 2015. bio prvi medij koji je upozorio na poreznu utaju, tj. na sumnjivo izvješće o poreznom nadzoru koje je za Mamiće sastavio danas osuđeni Ivan Pernar
 Ali slučaj Mamić nije samo slučaj pronevjere novca iz nekog nogometnog kluba i porezne utaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Mamić je bio član hrvatske društvene elite, s njim se voljela družiti predsjednica republike, bio je i formalni i neformalni gazda Dinama a kad si gazda Dinama onda si i gazda Hrvatskog nogometnog saveza. Uostalom danas je s Mamićem eto osuđen upravo izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, ali sudeći po priopćenju HNS-a, ni HNS ni Davora Šukera to ni  najmanje ne smeta. Kriminal i nogomet za njih su izgleda nerazdvojna stvar.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Mamići i Pernar morat će vratiti 80 mil. kuna: Zdravko ostaje bez stanova, Bentleya, broda, dvije šume...

>>BREAKING Zdravko Mamić osuđen u Osijeku: čeka ga 6 i pol godina zatvora i oduzeta mu je imovina!

Izuzetno zanimljiv slučaj, ne samo pravosudni, nego i medijski i društveno prilično važan, upravo zbog umreženosti nogometa, kriminala pa i politike u RTL Direktu komentirala je Ana Raić Knežević, novinarka Telegrama koja već 20 godina prati pravosuđe pa i ovaj slučaj. Istaknula je kako je suđenje, koji nije bilo kagan, završeno vrlo brzo.

"Okrivljenici u ovom slučaju nisu doprinjeli da se slučaj otegne. To je, čini mi se i gospodin Mamić na početku suđenja rekao jer postoji bezbroj načina na koje bi se slučaj mogao otegnuti. Znamo i da sudac Krušlin drži reda u sudnici i da postoje određeni mehanizmi koji su se u međuvremenu promijenili u Zakonu o kaznenom postupku koji omogućuju da se postupak vodi i bez okrivljenika. Tako da ima nekih mehanizama, no ovo je s obzirom na to da znamo da je ispitano više od 90 svjedoka, da je prošlo na desetke tisuća dokumenata koji su trebali biti pregledani i formalno pročitani. Tu se moglo dogoditi da obrana inzistira da se baš svaka rečenica čita. Ovdje se obrana nije odlučila za tako nešto", kazala je Raić-Knežević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako su izrečene kazne iznimno velike te kako sama ne pamti ovako velike kazne. Doduše, dodaje, kako do sada nije bilo niti ovako velike štete.

"Ova zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju uglavnom se stavlja na teret direktorima koji zamrače milijun - dva kuna. Masa njih je dobila samo uvjetne osude, dio njih je dobio rad za opće dobro. I ja danas kad sam razmišljala o tome kakva će biti presuda - iznad četiri godine mi nije palo na pamet", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raić Knežević kaže da svaka presuda mora biti poruka ne samo okrivljeniku već i široj javnosti, a sudac Krušlin je učinio upravo to. Dodaje i kako je iznimno čudno što od početka Dinamo nije postavio imovinsko - pravni zahtjev s obzirom na to da će novac koji se oduzme braći mamić i ostalima u ovom predmetu otići državi, a ne klubu koji je oštećen. 

"Postojale su neke indicije da bi udruga navijača mogla poslati imovinsko-pravni zahtjev međutim ta je mogućnost sad već pala u zastaru", dodala je.

Ispada kako se Dinamo sam odrekao mogućnosti da se u klub vrati novac. Velika se rasprava pokrenula i oko pitanja je li Mamićev odlazak u Bosnu i Hercegovinu mogao biti spriječen, Raić - Knežević napominje kako u to nitko nije mogao intervenirati. 

"Otišao je i jedan od većih kamatara, gospodin Ćalušić koji je preminuo u BiH. Uostalom, današnja je presuda mogla biti oslobađajuća. Da je netko pokušao zaustaviti gospodina Mamića, ja ne vidim način osim da ga se uhitilo", rekla je Raić - Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema ugovoru o izručenju kojeg Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju  od 2012. godine, zanimljivo je koliko je taj ugovor licemjeran. U ugovor se išlo da bi se spriječile ovakve situacije sa dvjnim državljanstvom, no u tom ugovoru se navodi da do izručenja može doći u slučaju organiziranog kriminala, zločinačkog udruženja , korupcije i pranja novca. A prema optužnici nema niti jedne od nabrojenih stavku. U drugoj optužnici protiv gospodina Mamića imamo to famozno zločinačko udruženje prema tome vidjet ćemo što će se kad taj drugi postupak počne", rekla je Ana Raić Knežević.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo