AMERIČKI PORTAL OBJAVIO: / 'Posao oko zrakoplova F-16 je propao. Izraelcima jedino preostaje ispričati se Hrvatskoj'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Mattis je Netanyahuu kazao kako je u više slučajeva Izraelu gledao kroz prste, ali da oko posla Izraela s Hrvatskom ne može biti fleksibilan

27.12.2018.
20:31
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Američki ministar obrane u ostavci James Mattis odbio je zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da omekša američke uvjete za prodaju borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, napisao je danas u svom tekstu novinar američkog portala Axios Barak Ravid, pritom se pozvavši na neimenovanog izraelskog dužnosnika koji sudjeluje u pregovorima s Amerikancima.

Mattis odbio 'progledati kroz prste'

Izraelski dužnosnik je novinaru Ravidu rekao da je Netanyahu nazvao Mattisa prije dva tjedna, u trenutku kada Mattis još nije bio podnio ostavku, i tražio je od njega da "omekša" uvjete. Mattis mu je kazao kako je u više slučajeva Izraelu gledao kroz prste, ali da oko posla Izraela s Hrvatskom ne može biti fleksibilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HOĆEMO LI NA KRAJU DOBITI ‘STARE KANTE’? Samo su tri moguća scenarija s avionima, a na najlogičnije pitanje još nitko nije dao odgovor

Ravid piše da je Netanyahu razmatrao i stupanje u kontakt s Marilyn Hewson, glavnom izvršnom direktoricom Lockheed Martina, proizvođača F-16-ica, kako bi i od nje zatražio pomoć, ali u konačnici je shvatio da je ovo "izgubljeni slučaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostaje jedino isprika Hrvatskoj

"Iz razloga koje ne razumijemo u potpunosti, Amerikanci su postrožili uvjete i čini se da smo krivo shvatili njihovu poziciju kada je riječ o ovome dogovoru. To praktički znači da je dogovor s Hrvatskom propao i ne mislimo da je moguće doći do dogovora koji bi pomirio američke uvjete i hrvatske zahtjeve na natječaju", rekao je izraelski dužnosnik za Axios.

Zaključio je da Izrael neće imati drugog izbora nego ispričati se Hrvatskoj zbog propalog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH REAGIRAO NA ODOBRENJE AMERIČKOG KONGRESA: ‘Hrvatsku zanimaju samo dogovoreni avioni’

Podsjetimo, američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, čime je čitav postupak vraćen na razmatranje u State Department, objavio je u četvrtak Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode, članovi kongresnog Odbora za vanjsku politiku u zakonskom roku od 15 dana nisu iznijeli nikakve primjedbe na izraelsku prodaju borbenih zrakoplova Hrvatskoj, čime je Kongres formalno odobrio "predloženi transfer američkog oružja trećoj zemlji".

Večernji list piše da je riječ o važnom koraku u procesu prodaje, ali da to ne znači da je transfer odobren. Prema zakonu, Kongres je odobrio prodaju 'originalnih' zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, bez izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 milijuna dolara, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao stao zbog nadogradnje aviona

Američki portal Axios je početkom prosinca objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna. SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT).

Izrael je stare američke zrakoplove nadogradio naprednim sustavima koje je Izrael proizveo kako bi privolio Hrvate na kupnju, navodi Channel 10. Dodaje da su Amerikanci optužili Izrael za nepošteno postupanje i zarađivanje preko američkih leđa i da prema Washingtonu Izrael ne može prodavati trećoj strani bez američkog odobrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviši hrvatski dužnosnici više su puta naglasili da će inzistirati na tome da se poštuju svi uvjeti potpisanog sporazuma o nabavi F-16 s Izraelom, ili će se ponoviti natječaj za nabavu novog zrakoplova.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo