Kritično za blagdane / Alkohol djeci lako dostupan: Maloljetnici na pedijatrijskoj Hitnoj zbog otrovanja alkoholom

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stručnjaci ističu kako je alkoholiziranje tinejdžera na osječkom području postalo kroničan problem

27.12.2018.
10:39
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Liječnici pozivaju roditelje na dodatni oprez s obzirom da su u vrijeme blagdana poput Božića i Nove godine tinejdžeri posebno ugrožena skupina kada je alkohol u pitanju.

Iz Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek objašnjavaju kako su maloljetnici pod utjecajem alkohola u blagdanskom razdoblju posljednjih godina, nažalost, uobičajena pojava. Primjerice, U prosincu 2016. godine na pedijatrijskoj Hitnoj zbrinuto je šestero maloljetnika intoksiciranih alkoholom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenome i prosincu 2017. godine na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek zbrinuto je četvero maloljetnih pacijenata s istim problemom, prosječne dobi 16 godina, a riječ je o dvije djevojke i dva mladića.

Koncentracija alkohola u krvi bila je između 1.5 i 2 promila alkohola u krvi. U 2018. godini za sada je ambulantno zbrinuto dvoje maloljetnika muškoga spola u dobi od 16 i 17 godina s koncentracijom alkohola u krvi oko 1.8 promila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Barem do sada, bilježimo smanjeni priljev maloljetnika zbog intoksikacije alkoholom. No, ostaje vidjeti kakva će biti situacija za blagdane ove godine", kaže voditeljica Odjela za intenzivno liječenje djece u KBC-u Osijek, dr. Nikolina Arambašić za Glas Slavonije.

Stanje u kojemu djeca zbog otrovanja alkoholom završavaju u bolnici krajnje je zabrinjavajuće.

- Uglavnom su dovezena kolima Hitne medicinske pomoći, poremećene svijesti u smislu somnolencije, niže tjelesne temperature, u nekim slučajevima uprljani blatom ili ispovraćanim sadržajem. Sve naše pacijente zbrinjavamo u prisutnosti roditelja, a ako nisu bili u pratnji pri dolasku, obavijestimo ih telefonski da je njihovo dijete kod nas ili nam u tome pomognu policijski djelatnici. Većina roditelja prvo reagira iznenađenjem ili zabrinutošću, a potom često ‘razgovarat ćemo kad dođemo kući‘. Ponekad cijelu situaciju stave u kontekst ‘i mi smo bili mladi‘. Reakcija roditelja uglavnom ovisi o dobi djeteta te njihovu prethodnom ponašanju u smislu izlazaka, konzumiranja alkohola ili duhanskih proizvoda - kaže dr. Arambašić.

Iz Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ističu kako je alkoholiziranje tinejdžera na osječkom području postalo kroničan problem, a kako u vrijeme blagdana eskalira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo