EPIDEMIJA / Alarmantno stanje u Dubrovniku: Beba zaražena ospicama dobila je upalu pluća

Image
Foto: Thinkstock

U svim županijskim dječjim vrtićima necijepljenoj je djeci zabranjen pristup kako se bolest ne bi naglo širila

20.6.2018.
14:23
Thinkstock
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže RTL-ov Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

Kako smo jučer objavili zaražena djeca koja su vrtićke dobi nsiu pohađala vrtić u vrijeme zaraznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi slučaj 25. svibnja

Prvi je na dubrovačkom području ospicama zaražen muškarac iz Stona, koji je hospitaliziran 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.
Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice  Stjepan Đuričić istaknuo je na konferenciji za novinare 12. lipnja kako se može posumnjati na ospice kod svakoga tko ima povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju i osip koji se širi iza ušiju i na čelu te po vratu preko trupa i ekstremiteta.

"Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonom kontaktirati svojeg liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja, da on da mišljenje ima li razloga za odlazak na Odjel infektologije", rekao je tada Đuričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim županijskim dječjim vrtićima necijepljenoj je djeci zabranjen pristup kako se bolest ne bi naglo širila.

Upute ako sumnjate na ospice

"Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju) a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine/pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.
Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića", stoji u priopćenju HZJZ-a.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo