Sva kršenja mjera vladajućih / Ako smo u Hrvatskoj išta naučili o mjerama onda je to i činjenica da one nisu za svakog iste

Image
Foto: Screenshot

Dok se jednima kršenje gleda kroz prste, drugi se ili odvode u pratnji jakih snaga reda, ili uredno novčano kažnjava

8.2.2021.
10:42
Screenshot
VOYO logo

Godinu dana traje borba svijeta s Covidom 19. Borba je nesmiljena, u njoj je i bolesnih i preminulih, sve nade se polažu u cjepivo i nema država koje u toj borbi nije posegnula za lockdownom i strogim epidemiološkim mjerama. No, ako smo u Hrvatskoj išta o mjerama naučili onda je to i činjenica da one nisu dosljedne i da nisu za svakog iste. Jer, dok se jednima kršenje gleda kroz prste, drugi se ili odvode u pratnji jakih snaga reda, ili uredno novčano kažnjava.

Slučaj je htio da se praktički u isto vrijeme zbilo nekoliko događaja koji su jedan drugom nalik, a tretirani su, barem za sada, potpuno drugačije. Ekstreman primjer kršenja epidemioloških mjera, ali i primjer koji uvelike kompromitira ionako krhko hrvatsko pravosuđe, dogodio se u Kaštelima, u konobi Pršut Željka Keruma. Tu se slavio rođendan bivšeg nogometaša Ivice Mornara, pa se u društvu, uz delicije i birano vino, našlo nekoliko sudaca sa splitskih sudova te dakako sam Željko Kerum. Da se radilo o veseloj zabavi svjedoči i video uradak objavljen na portalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
mislio ne komentirati, ali... /

O fešti sa sucima oglasio se i Kerum: 'Nisam nikog zvao. Pitajte onog koji je doveo kretena koji je snimio'

Image
mislio ne komentirati, ali... /

O fešti sa sucima oglasio se i Kerum: 'Nisam nikog zvao. Pitajte onog koji je doveo kretena koji je snimio'

Jasno je iz uratka da se tu propisan razmak na poštuje, jer ga je teško za stolom poštovati, da nisu svi prisutni iz iste obitelji, da je van svake etike zajedničko veselje sudaca i bivšeg gradonačelnika i da je, a to je jedino u svemu premda trunku dobro, Željko Kerum pleše bolje nego li je to činio na početku svoje karijere. Splitski suci našli su se na udaru ne samo javnosti već i svoga ceha, Kerum je brzo na Facebooku za sve optužio "kretena koji je cijeli događaj snimao", no što se epidemiologije tiče za sada se nikakve kazne ne spominju. Vjerojatno zato što se tu nije našlo i "kretena" koji bi čitav skup prijavio zbog kršenja mjera Stožera, s obzirom na to da do reakcije i racije dolazi samo kad policija dobije valjanu prijavu.

Slučaj restorana Passage na zagrebačkoj Trešnjevci

Pravom se, zato, pokazala prijava po kojoj je policija postupila u slučaju restorana Passage na zagrebačkoj Trešnjevci. Prilikom ulaska krim policije te djelatnika Državnog inspektorata i inspektora Ravnateljstva civilne zaštite u prostor restorana, u konzumaciji jela i pića zatečene su 34 osobe. Njih osmero nije nosilo zaštitne maske niti održavalo propisanu udaljenost. Sve to u vrijeme kad se unutra restorana ne smije služiti hrana i piće. Mjera su kršene, državni inspektorat je zapečatio dio objekta, onaj u kojem se za vrijeme pandemije ne smije usluživati goste, a odvjetnik vlasnika restorana izjavio je medijima kako "živimo u vremenu kada represivni aparat prema pojedincima trenira strogoću i lišava ih slobode da bi poslužili kao pokazna vježba za disciplinu onih koji nemaju status u društvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koga je odvjetnik mislio!? Lako je moguće da je u njegovim mislima bio i Andrija Klarić, čovjek koji je uoči prosvjeda što ga protiv mjera Stožera i Vlade na Trgu bana Jelačića organizirala udruga Glas poduzetnika, suprotno svim mjerama otvorio vrata svoje teretana korisnicima. Klarić je među onim poduzetnicima koji smatraju da im ovakve mjere ne daju raditi, baš kao što je uvjeren da teretane nisu žarišne točke zaraze.

Propisi su prekršeni, Klarić je priveden na kriminalističko istraživanje zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180.st1. Kaznenog zakona. Prijeti(la) mu je kazna i do dvije godine zatvora. Izvjesnije je da će ona ipak biti novčanog karaktera, "teška" par desetaka tisuća kuna. A ako je izgubio novce, Klarić je dobio podršku prosvjednika na Trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sahrani je bilo stotinjak ljudi

Nije, međutim, nemoguće da je odvjetnik vlasnika restorana sa zagrebačke Trešnjevke, spominjući one koji imaju status u društvu mislio i na feštu u Kaštelima, ako ne i na sam državni vrh. Cijeli se državni vrh, našao, naime, na sahrani Miroslava Tuđmana, saborskog zastupnika HDZ-a i sina prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Mediji nisu propustili primijetiti kako je na sahrani bilo stotinjak ljudi premda je epidemiološkim mjerama dopušteno da na pokopima bude najviše njih 25. Ministar zdravstva Vili Beroš tu nije imao dileme; sprovod je organiziran u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i pravilima Gradskih groblja za pokope u vrijeme epidemije. Pobrojao je ministar štošta u korist svoje tvrdnje.

Kako reče medijima, lijes je izravno iz pogrebnog vozila donesen na grobnicu dok je prostor na kojem su boravili obitelj pokojnika i članovi Vlade i Sabora, u broju koji je pravilima propisan, bio ograđen trakama i odijeljen od ostalog prostora groblja. Svi nazočni su, kazao je, imali zaštitne maske za lice, te su držali propisano međusobno fizičko odstojanje, a izvan navedenog prostora, također uz pridržavanje propisnih epidemioloških mjera, sprovodu su nazočili pripadnici počasne postrojbe i klape Hrvatske vojske u simboličnom broju. Poručio je ministar zdravstva i to kako i netko drugi može imati sprovod ako je organiziran na isti način. Reklo bi se, način kroji propis. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sprovod uz sve državne počasti i nije predmet za raspravu, pamte se neki drugi događaji od početka pandemije na ovamo koji su pokazali da pravila jednostavno nisu ista za sve. Baš je spomenuti  ministar zdravstva jedan od glavnih junaka HDZ-ove srpanjske proslave pobjede na parlamentarnim izborima u dvorištu zagrebačkog Arheološkog muzeja. Ministar je bio jedan od frenetičnih plesača u stožeru, a fotografije i dan danas svjedoče da se tada nitko u stožeru pobjednika nije držao ni zadanog razmaka ni obaveze nošenja maski. Pobjedu su, kako je rečeno, slavili HDZ-ovci, no treba biti iskren pa kazati da se za kampanje epidemioloških mjera nije držao nitko od kandidata na zastupničku fotelju. A kako je politika išla sama sebi na ruku, tako je ista ta politika uredno išla na ruku Crkvi u Hrvata kad god je to trebalo. Sva velike procesije, svi značajni blagdani zaslužili su ekspresno jednokratno redefiniranje mjera kako bi Crkva, a onda i puk u kojem su glasači, bio zadovoljan. Pri tom se ne pamti baš da je itko od svećenstva koji je služio mise u zatvorenom i kad je to bilo zabranjeno, ikako prozvan ili kažnjen, pa čak i kad su u svom bijesu vratima gnječili prste novinarima i novinarkama. 

Sporan Klub u Slovenskoj 9 

Ali, ako ni slavljene velikih izbornih pobjeda, baš kao ni slavljene svete mise, nije prava meta za nerazumijevanje nedosljednosti poštivanja epidemioloških mjera, potpuno čuđenje u onog običnog svijeta izazvalo je otkriće Kluba u Slovenskoj 9 ulici što ga je 'proslavio' bivši šef JANAF-a Dragan Kovačević. Dugačak je spisak sudaca, poduzetnika, ministara, političara, dužnosnika koju su tu nalazili i družili dok je svuda izvana Kluba na snazi bio strogi lockdown. U klubu, kako su govorili svjedoci, nikakvog poštivanja epidemioloških mjera nije bilo, baš kao ni bilo kakve racije nadležnih organa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaslužile su zabave organizirane usred lockdowna i naziv – korona party! Mještani Marinbroda su tako lani u proljeće obavijestili policiju da se u objektu Zavičajnog kluba Marinbrod događa baš to – korona party. Sva bi možda i prošlo nezapaženo da među okupljenima nisu bili sisačko-moslavački župan Ivan Žinić i njegov sin, inače zamjenik gradonačelnika Gline, Dario Žinić. Da stvar u tom trenu bude gora, mlađi Žinić je bio i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite. Dario Žinić tada je izjavio medijima da nije bilo nikakve zabave ni pjesme, već samo večera priređena za skupinu prijatelja koji su njegovoj obitelji pomogli oko vanjskih radova kuće njegova djeda. Kazao je da ih je bilo sedam, da su poštovali epidemiološke mjere, da su procijenili da tu nema ničeg rizičnog. Policija je tu ipak intervenirala, vođena prijavom. Od svega u konačnici ostade činjenica da je mlađi Žinić ipak podnio ostavku na dužnost šefa civilne zaštite. Zapravo, smijenio ga je gradonačelnik Gline.

Oko ponoći s društvom u vukovarskom ugostiteljskom objektu

Stjepan Sučić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, prošao je gore kad su ga u studenom zatekli pola sata iza ponoći s društvom u jednom vukovarskom ugostiteljskom objektu. Kršenje mjera dogodilo se na dan kada je Vukovarsko-srijemska županije dosegle jedan od neslavnih rekorda po broju zaraženih. Sučić je u konačnici smijenjen, premda se čini da je toma manje kumovalo kršenje mjera stožera, a više neprilično ponašanje prema policajcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da su se mjere u ovih godinu dana često krojile ovisno o potrebama i prigodama, pri čemu ih je tim lakše bilo kršiti ako je pozicija koju obnašate jaka. Ne čudi stoga da je prije koji dan sve rezultiralo velikim okupljanjem studentske populacije pred i oko studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Studenti su, jednostavno rečeno, partijali, svim mjerama usprkos.  Navodno je studenata bilo i preko 1000, navodno se tu okupljaju već nekoliko dana za redom i navodno im policija nije učinila ništa, tek ih je razbila na par manjih grupa u pokušaju da ih pošalje kućama. Studenti kažu da su svjesni pandemije, ali traže i razumijevanje s obzirom na tešku situaciju, ispitne rokove, stres. Pri tom i napominju: "Kad vidimo da se državni vrh više ne drži mjera, onda nas lupi i inat. Ako oni mogu kršiti mjere, onda možemo mali i mi".

Epidemiološke mjere možda u nas i nisu ni najstrože ni najgore na svijetu da bi se kršile baš kao što zakoni i nisu da ih se silom krši, ali izborni plesovi i različiti aršina kojima se mjeri krivnja običnom svijetu i onom na dobrim položajima, pridonijeli su češćem kršenju mjera. Moglo bi i drugačije, samo kad bi vodeći ljudi ove zemlje shvatili da im je u opisu radnog mjesta i to da su svojim primjerom uzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo