svejedno napredovala / Ako se nitko neće pobrinuti za naše obrazovanje, bude Srednja.hr: razotkrili Buljan Culej i dokazali da je lagala javnosti

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ispostavilo se da je javnosti prezentirala jedan plan, dok je zatajeni original s kojim se zapravo prijavila – pun gramatičkih grešaka, nedovršenih rečenica i svojevrstan je dokaz o njenom nepoznavanju reforme

24.1.2018.
11:05
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Kratkotrajna i kompromitirana voditeljica reforme školstva Jasminka Buljan Culej lagala je javnosti, a to je dokazao portal Srednja.hr koji se već dulje vrijeme bori s nevjerojatnim situacijama u našem obrazovanju. Naime, Buljan Culej je na konferenciji za medije 29. svibnja 2017. objavila kako se prijavila za voditeljicu ERS-a, pritom podijelivši akcijski plan kojim je to učinila. 

Ispostavilo se da je javnosti prezentirala jedan plan, dok je zatajeni original s kojim se zapravo prijavila – pun gramatičkih grešaka, nedovršenih rečenica i svojevrstan je dokaz o njenom nepoznavanju reforme. To samo po sebi ne bi imalo političku težinu da premijer Andrej Plenković u međuvremenu nije unaprijedio Buljan Culej u članicu svojega Posebnog stručnog povjerenstva, piše Srednja.hr. Nadalje, iz Ministarstva Blaženke Divjak dostavljeni su dokumenti koji potvrđuju nepravilnosti iz nikad službeno objavljene analize natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom ove godine, portal Srednja.hr zatražio je zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi dobili uvid u akcijske planove s kojima su se kandidati prijavili na natječaj u kategoriji za voditelja ERS-a. Na temelju tih dokumenata htjelo se provjeriti je li istinit nalaz iz analize Ministarstva koja je objavljena 14. kolovoza 2017. u Jutarnjem listu, a koja je pak ukazala da se asminka Buljan Culej na natječaj za voditeljicu ERS-a prijavila s jednim, a javnosti prezentirala drugi akcijski plan. Naime, Buljan Culej je medijima predstavila svoj akcijski plan te eksplicitno istaknula da se radi o akcijskom planu koji je izradila u svrhu prijave na natječaj.

Kako ističe Srednja.hr, samo letimičnim pogledom na oba dokumenta, jasno je da se radi o različitim akcijskim planovima, odnosno da je navod iz interne analize MZO-a objavljene u Jutarnjem listu od 14. kolovoza 2017. točan. Nadalje, svi mediji su u posjedu video zapisa kojeg su snimili novinari na tiskovnoj konferenciji, a u kojem je Culej kazala da se radi o "njenom osobnom akcijskom planu koji je pripreman samo za svrhu javljanja na natječaj i ni za što drugo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom je slučaju pokazala da ne poznaje materiju, tim više što je u akcijskom planu predložila nešto što je već učinjeno za mandata Borisa Jokića.

Ivica Puljak je jučer, nakon 247 dana, također dobio traženu natječajnu dokumkentaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svim detaljima ovog cirkusa zvanog obrazovanje, možete u cijelosti pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo