Ako ovo radite kod kuce prijeti vam kazna i do 10.000 kuna

Ako se prije pecenja rakije ne registriraju i ne plate pausalni iznos od 100 kuna na kotao za pecenje, vinogradari riskiraju kaznu i do deset tisuca kuna.

9.12.2014.
12:18
VOYO logo

I to nije sve, jer im je za vlastitu potrosnju dopusteno proizvesti najvise 50 litara rakije, dok se na svaku litru preko toga placa trosarina od 21,20 kuna. Ako im carinski inspektori pokucaju na vrata, morat ce dokazati koliko su proizveli rakije.

Carinici imaju siroke ovlasti za pregledavanje konoba kako bi utvrdili o kolikim se kolicinama alkohola radi, pise Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su to za domace male proizvodace vina i rakije, koji proizvode ova pica iskljucivo u kucnoj radinosti i uglavnom za osobnu upotrebu, donijela nova pravila Europske unije.

Rok istjece 20. sijecnja

Iz Carinske uprave ovih dana tako upozoravaju male proizvodace jakih alkoholnih pica da rok za dostavu godisnjeg izvjesca o ukupno proizvedenoj kolicini vina i rakije istjece 20. sijecnja, a za uplatu trosarine krajnji rok je 31. sijecnja iduce godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne su drakonske, a inspektori imaju ovlasti za pretrazivanje kuce, pa se gotovo nitko od vinogradara ne usuduje svercati.

''Mozes peci rakije koliko hoces, ali moras platiti i tu nema price. Nisu to neki veliki novci, od 100 do 200 kuna prosjecno domacinstvo plati'', pojasnio je Bozo Prnic, vinogradar iz Potomja na Peljescu, naglasivsi da zapravo rijetka domacinstva u kotlovima ispeku vise od 50 litara rakije.

To je nasa tradicija

''Europska unija ima nova pravila i vjerojatnije ce u skoroj buducnosti u selu biti licencirani kotao gdje ce svi donositi drop i peci rakiju. A bilo bi dobro da ostane po starom jer je pecenje rakije u dvoristima nasa tradicija'', govori Prnic.

Slicno razmisljaju proizvodaci i u Pojezerju, najvecem dalmatinskom vinogorju, gdje se rakija pece u tradicionalnim kotlovima, samo sto placaju pausalni porez od 100 kuna po kotlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kod nas do sada nije bilo kontrola, a i ne isplati se proizvoditi rakiju za prodaju jer litra kosta oko 25 kuna, a trosarina je 21 kunu. Nema tu nikakve racunice'', kazao je Ivan Petrusic.

On naglasava da bi kotlove trebalo registrirati za proizvodnju destilata, pa tek onda krenuti u pecenje rakije. http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/267258/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo