novo iskušenje / Ako MOST-ovci osnuju stranku, dobit će po 350.000 kuna svaki!

U utorak počinje drugi krug pregovora MOST-a sa SDP-om i HDZ-om, a situaciju zanimljivom čini i informacija da ako nezavisni zastupnici MOST-a do konstituiranja Sabora ne osnuju svoju stranku mogu ostati bez novca koji im za rad stranke dodijeljuje država. Riječ je o 350.000 kuna godišnje po svakoj nezavisnoj glavi

16.11.2015.
22:36
VOYO logo

I Zoran Milanović i Tomislav Karamarko trebali bi dobiti naklonost kompletnog MOST jer sve druge kombinacije otežava im izborni zakon. Primjerice, odluči li Drago Prgomet ili neki drugi zastupnik MOST-a sudjelovati u izvršnoj vlasti lijeve ili desne koalicije, oni svoj mandat zamrzavaju, a umjesto njih u Sabor dolaze zamjene. Čime i saborska većina postaje upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ako formirate većinu u Saboru. Dakle, dogovorite sve te saborske zastupnike, dobijete njihovu podršku, ukoliko netko od njih ode u izvršnu vlast, morate ponovno pregovarati s novim imenovanim saborskim zastupnicima koje odredi ta politička stranka", pojasnio je Dragan Zelić iz GONG-a.  

U tom slučaju ih bira Božo Petrov. Istovremeno, u tri tjedna do konstituiranja Sabora, Drago Prgomet može oformiti novu stranku – i teoretski, sa pristašama povući 353.000 kuna po saborskom zastupniku godišnje od države. No tu situacija pravno nije potpuno čista. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On nije izabran s liste te stranke. On je izabran s liste MOST-a. Znači, zakon kaže da postoje samo dvije opcije. Jedna je da je netko izabran iz stranke ili nezavisne liste. Tako da tu će situacija biti maglovita", nalašava Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ali nema magle oko naknade troškova za izbornu promidžbu. Na ime 19 izabranih zastupnika, MOST će dobiti gotovo 3,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo