Ako Milanović ne prihvati Kolindine zahtjeve, posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne

Grabar Kitarović htjet će od Vlade čuti mjere za spas Hrvatske, a ako ih ne dobije od premijera, može tražiti da se u Hrvatskom saboru glasa o nepovjerenju Vladi.

14.1.2015.
7:38
VOYO logo

Moj prvi potez kao predsjednice bit će inicirati sjednicu Vlade koja se mora baviti gospodarsko-socijalnim pitanjima, nekoliko je puta istaknula Kolinda Grabar Kitarović. U izbornoj noći, prema reakcijama premijera Zorana Milanovića bilo je jasno da od te sjednice neće biti ništa. I sama Grabar Kitarović svjesna je da neće biti prevelikih rezultata čak i da se ta sjednica održi, ali na njoj inzistira.

''Želi uspostaviti dijalog s Vladom i želi čuti koje su to njihove mjere za spas Hrvatske. Ukoliko su zadovoljavajuće, spremna ih je podržati, a ako nisu, tražit će da Vlada ode'', rekli su njeni bliski suradnici za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražit će izglasavanje nepovjerenja Vladi?

Kao predsjednica Grabar Kitarović ne može tražiti ostavku Vlade. Ono što može učiniti jest postići to da HDZ-ovi zastupnici zatraže u Saboru izglasavanje nepovjerenja Vladi. To vjerojatno ne bi prošlo jer Vlada ima većinu, a u tom slučaju u narednih šest mjeseci više ne bi mogli povući takav potez. Dakle, njezine najave o sazivanju sjednice Vlade imaju isključivo političke razloge, kako bi i time pokazala da aktualna Vlada ne čini dovoljno na rješavanju krize, te da će ih ona oko tog pitanja stalno prozivati.

Baš poput nje, i bivši je predsjednik Stipe Mesić u vrijeme Sanaderove vladavine također tražio sjednicu Vlade. Puno se o toj njegovoj inicijativi pisalo, stalno se propitkivalo hoće li Sanader udovoljiti Mesićevu zahtjevu, iščekivala se sjednica kao da se radi o prevažnom političkom događaju koji će preko noći promijeniti situaciju u državi. A nakon što je 25. ožujka 2009. ta sjednica konačno održana, nije se dogodilo ništa dramatično ni spektakularno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ličnim argumentima barata i novoizabrana predsjednica. No, još je u izbornoj noći bilo jasno da premijer Zoran Milanović ne namjerava udovoljiti njezinu zahtjevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo