Početak nove krize /

Agrokor: Rusi prijete, dionice rekordno pale, dogovor oko mjenica u petak

Financijska drama Agrokora izgleda da tek počinje. Rusi uvjetuju nastanak svog financiranja, a u taj financijsko pravni cirkus sve se više upliće politika

12.4.2017.
22:48
VOYO logo

Sberbanka nastavak financiranja uvjetuje time da joj se i novac koji je dala prije stupanja na snagu Lex Agrokora prizna kao tražbina prvog reda.   

Kao posljedica te zavrzlame, Agrokor neće dobiti ni 300 milijuna eura kako se prvotno bajalo, ni 150 milijuna kako je jučer najavljeno, nego tek 80 milijuna. Na to su reagirale i burze pa su Agrokorove zlatne koke Ledo i Jamnica potonule kao kamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Ugledni list o Agrokoru: 'Kriza tvrtke je problem koji regiji ne treba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Eurozastupnik Tonino Picula gost RTL-a Danas

>> Borba za Agrokor je grčevita: reporter RTL-a donosi nove detalje 

Malo prije podneva stigla je dojava o paketu sumnjiva sadržaja u sjedištu Agrokora. 
Kada je policija pregledala tu sumnjivu napravu, utvrdili su, srećom, da se ne radi o nikakvom eksplozivu, već čestitci adresiranoj na Antonia Alvareza. Portiri su na svom rengenu na ulazu utvrdili da ima žičice i baterije, što im je bilo sumnjivo, pa su pozvali policiju.

A to samo govori o tome kakva je nervoza i napetost u Ciboninom tornju. I bez čestitki ondje su već tjedan dana policija i USKOK, koji češljaju financijska izvješća Agrokora. Paralelno isti posao, reviziju revizije, za novu upravu radi poznata tvrtka PricewaterhouseCoopers. Ista tvrtka je odgovorna za ovogodišnju epsku zabunu na proglašenju Oscara za najbolji film.

S druge strane, u taj financijsko pravni cirkus sve se više upliće politika pa je došlo i do sukoba Mosta i HDZ-a oko toga treba li kazneno goniti obitelj Todorić. 

"Očekujete li iznenađenja što se tiče duga?", upitali smo premijera Plenkovića. 
"Pa ne znam...kak' da ja znam što je realno u kompaniji, nit' sam ja vlasnik, nit' ste vi
Da li postoji nečija kaznena odgovornost, o tome ne odlučuje politika", odgovorio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političar Goran Marić ipak poziva na odgovornost. Na pitanje "tko je kriv za lažna izvješća?", ministar državne imovine Goran Marić rekao je "svi oni koji su nadzirali".

Ako se stvarno utvrdi da su izvješća lažirana, bivša uprava Agrokora će brzo put Remetinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time da je uvijek važno naglasiti da se rijetko kad krivotvorenje čini bez neke daljnje svrhe, krivotvorenje u pravilu ima svrhu počinjenje nečeg drugog", objasnio je Veljko Miljević, odvjetnik.

Znači veže neka druga kaznena djela? 

"Tako je. I u pravilu za sve ove oblike zloupraba je predviđena i ova teža kazna od 5 do 10 godina zatvora", dodaje Veljko Miljević, odvjetnik.

Dok se češlja prošlost, strah se nadvio i nad budućnost. Mario Henjak – šef SberBanka za Hrvatsku bio je tih nakon sastanka u Vladi prije dva dana, kad su bankari obećali novih 150 miljuna eura kredita, a danas smo otkrili i zašto. Stići će tek 80 milijuna, i to od hrvatskih bankara, jer Rusi su odustali, zasad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo imali vremena da tu dokumentaciju s njima ispregovaramo, jer je dosta kompleksna stvar", kazao je Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor.

Ništa nije kompleksno – oštri su Rusi. Ili ćete nam priznati kao najstariju tražbinu kredit od 100 milijuna eura koji smo dali Agrokoru još prije izglasavanja zakona, ili do svidanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo našega kredita, situacija bi u ovom trenutku bila puno teža i već bi nastupio kolaps. Ako naš uvjet ne bude prihvaćen, naše sudjelovanje bit će neznatno", piše u ruskom ultimatumu.

A to bi moglo biti presudno. Jer po pisanju "Jutarnjeg lista" samo po regresnim mjenicama, umjesto 4 i pol koliko se prvo mislilo, dugovi se penju na čak 9 milijardi kuna. Dok Agrokor nema tog novca za vratiti banke će i dalje tražiti dobavljače te novce natrag. Pa su se baš zbog toga dobavljači i Ramljak večeras ponovo sastali.

"Većina banaka je zasada korektna i vrši se pritisak od strane dobavlja, da čak ove neke male banke budu korektne", kazao je Mato Škojo, vlasnik Mlinara.

Uvjereni su da će se ta korektnost oko mjenica dogovorit do petka. Jer ako se Rusi nastave nećkati, male banke nastave stiskati, a nikakvi drugi investitori sa zapada se ne jave, vrlo brzo bi se sve moglo urušiti. Opet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo