INDIJCI, NEPALCI, EGIPĆANI /

Agentica za uvoz radne snage otkrila kojim se poslovima Hrvati sve manje žele baviti

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixell, Ilustracija

'Prvih mjesec dana probnog rada prate se rezultati kandidata i pomažemo im s adaptacijom u novoj životnoj i radnoj okolini'

20.10.2024.
14:54
Hrvoje Jelavić/Pixell, Ilustracija
VOYO logo

Stranih je radnika sve više u Hrvatskoj, a mnogima je ona 'nova Njemačka' s dolaskom stranih radnika pojavile su se i agencije za njihov uvoz. Zagorje International posjetilo je agenciju koja se bavi regrutiranjem radnika iz Indije i Nepala, no 2022. godine proširili su suradnju s radnicima iz Egipta. Agencija ima četiri zaposlena osnivača društva i direktora, administrativnu referenticu, voditelja – agenta za suradnju s Egiptom i agenticu Anamariju Vrabec koja je objasnila čime se agencije za uvoz radnika zapravo bave.

"Moj zadatak je spajanje klijenata s kandidatima (stranim radnicima), pronalazak novih klijenata, pomoć pri izradi dokumentacije prilikom reguliranja boravka stranaca u Republici Hrvatskoj i praćenje potreba na tržištu", ističe agentica Anamarija Vrabec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEĆA PRAVA /

U slučaju otkaza, nema straha. Na burzu će moći i strani radnici, a mijenja se još štošta

Image
VEĆA PRAVA /

U slučaju otkaza, nema straha. Na burzu će moći i strani radnici, a mijenja se još štošta

'Prvo provjerimo poslodavca i kakve uvjete nudi'

Procedura kod uvoza stranih radnih nepoznanica je za mnoge, a agentica Anamarija detaljno ju je opisala.

"U prvom koraku pri uvozu radnika u Hrvatsku vršimo provjeru poslodavca, kako bismo bili sigurni da poduzeće ili obrt ima sve uvjete za izdavanje pozitivne ocjene od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dozvole za boravak i rad od Ministarstva unutarnjih poslova. Ako poslodavac ima sve uvjete, krećemo u proces selekcije radnika. Za što uspješniju selekciju tražimo od poslodavca da nam kaže što očekuje od radnika (radno iskustvo, znanje engleskog jezika, posjedovanje vozačke dozvole..), no isto tako tražimo da nam poslodavac kaže koliku plaću namjerava dati radniku, ima li osiguran smještaj (zajednički / samački), radno vrijeme, mogućnost rada prekovremenih sati i slično, kako bismo navedene detalje poslali kandidatima. Ako su kandidati zadovoljni uvjetima, njihove životopise, fotografije radova (npr. kave, slastice ili gotovog jela, ako se radi o ugostitelju) i videozapis predstavljanja dostavljamo poslodavcu. Uz sve navedeno ponekad prakticiramo (prema želji klijenta) Zoom sastanak između poslodavca i kandidata, kako bi otvoreno mogli popričati o svemu što ih međusobno interesira. Poslodavac potom prema navedenim tekstualnim i video materijalima ocjenjuje kandidate i bira najbolje za svoj tim, opisuje Anamarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je i čime se bavi njezina kolegica administrativna referentica Petra.

"Kolegica Petra pruža administrativnu podršku klijentima prilikom apliciranja zahtjeva za ishođenje dozvola za boravak i rad, praćenje zahtjeva za vize, sve do dolaska radnika u Hrvatsku. Naše kandidate dočekujemo u zračnoj luci i vodimo do smještaja koji je organizirao poslodavac. Prvih mjesec dana probnog rada prate se rezultati kandidata i pomažemo im s adaptacijom u novoj životnoj i radnoj okolini", kaže Anamarija.

Orijentirani na Indiju, Nepal i Egipat zbog dobre suradnje s agencijama

Ova agencija orijentirala se na radnike iz Indije, Nepala i Egipta jer su ostvarili dobru suradnju s agencijama iz navedenih država.

"Omogućuju nam više puta godišnje da ih posjetimo i samostalno regrutiramo kandidate, što nam znatno olakšava naše poslovanje i klijenti samim posjetom i sudjelovanjem mogu dobiti kompletan dojam o kandidatu i pronaći odgovarajuću osobu za svako radno mjesto. Dosadašnjim iskustvom unazad dvije godine Hrvatska nije bila 'obećana zemlja' mnogim strancima jer su u ostalim europskim državama plaće bile znatno veće i smatram da je većem postotku stranih radnika Hrvatska bila samo tranzitna zemlja. Ipak, u ovoj godini situacija se dosta promijenila jer je Hrvatska povećala plaće u svim sektorima (od graditeljstva do ugostiteljstva), stoga se sve više radnika zadržava i po više godina u Hrvatskoj dok ne odluče vratiti se u svoju domovinu", kaže Anamarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaća sjeda do 15.

Njihovi klijenti svojim radnicima isplaćuju plaće na tekući račun do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, sukladno pravilima Zakona o radu. Otkriva i da su najtraženiji radnici s područja građevine.

"Najtraženiji radnici u ovom momentu su zidari i tesari jer se tim poslom sve manji broj ljudi u Hrvatskoj želi baviti. Mišljenja sam da se više uvozi muške radne snage, no vjerujem da ni ženska populacija ne zaostaje jer one prevladavaju u ugostiteljstvu i ostalim uslužnim djelatnostima", kaže agentica za Zagorje International.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Što o stranim radnicima kažu kandidati za predsjednika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo