IMA GA U SLADOLEDIMA, JOGURTU... / Otkriven 'krivac' za povlačenje prehrambenih proizvoda - riječ je o aditivu koji se dobiva od indijskog rogača

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

U većini slučajeva povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta utvrđeno je postojanje aditiva E410

3.8.2021.
13:39
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Opozivom prehrambenih proizvoda s tržišta, sukladno europskim propisima, nastoji se smanjiti potencijalni rizik i zaštititi zdravlje potrošača, iako kratkotrajna konzumacija spornih proizvoda ne bi trebala naštetiti, zaključak je sastanka Ministarstva poljoprivrede i karlovačke Udruge za zaštitu potrošača Korana. Povod tom sastanku bio je opoziv petnaestak proizvoda s tržišta zbog prisutnosti etilen-oksida.

Image
ŠTO SE TO DOGAĐA? /

Ne pamtimo ovako često povlačenje hrane s polica trgovina, od keksa i jogurta do sladoleda: 'Bit će toga još!'

Image
ŠTO SE TO DOGAĐA? /

Ne pamtimo ovako često povlačenje hrane s polica trgovina, od keksa i jogurta do sladoleda: 'Bit će toga još!'

U većini slučajeva riječ je o aditivu E410, odnosno zgušnjivaču koji se dobiva iz sjemenki rogača, podrijetlom iz Indije. Ondje je, za razliku od Europske unije, u proizvodnji hrane dopuštenoo korištenje etilen-oksida. Sumnja se da je u sjemenkama završio korištenjem pesticida ili kao sterilizator za pripravu. Doduše, koristi se u iznimno malim količinama, jedva većima od granice detekcije, doznaje Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Užasne posljedice trovanja etilen-oksidom

Još jedan razlog povlačenja velikog broja proizvoda s tržišta je i dogovor na razini Europske unije, postignut tijekom lipnja i srpnja, po kojem će se povući svi proizvodi u kojima je otkriven etilen-oksid, bez obzira na količinu. Etilen-oksid je visoko reaktivan plin koji je toksičan ako se proguta i otrovan ako se udiše. Koristi se kao biocid i dezinficijens, a izaziva iritaciju dišnog sustava, teška oštećenja očiju, pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu i uzrokuje neplodnost. Koristi se u proizvodnji antifriza i sterilizacijskih sredstava.

"S obzirom na to da se nije mogla sa sigurnošću utvrditi najveća dopuštena koncentracija za tu vrstu aditiva kao i to koja bi koncentracija u konačnom proizvodu bila zadovoljavajuća u smislu zaštite zdravlja, njegova zabrana najveća je razina zaštite zdravlja potrošača", objasnila je Iva Pavlinić Prokurica iz Centra za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjetili su da EU ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na svijetu, zbog čega i potrošači unutar europskih granica imaju najveću zaštitu.

"Upravo kao posljedica koordiniranog i ujednačenog postupanja država članica povećan intenzitet povlačenja događa se na području cijelog EU-a. No on nipošto nije znak za alarm, upravo suprotno. Sustav brzog uzbunjivanja funkcionira 24 sata na dan 365 dana u godini i povlačenja su upravo dokaz da sustav sigurnosti hrane i zaštite zdravlja potrošača funkcionira u praksi", objasnila je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, Tatjana Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strože kontrole i kažnjavanje

Udruga za zaštitu potrošača Korana zatražila je još strože kontrole i primjenu zakonodavnog okvira kojim bi potrošači dobili naknadu štete u vrijednosti kupljenog proizvoda te naknadu u slučaju konzumacije. Iz Ministarstva su poručili da na kontrolu hrane za ljude i životinje godišnje troše 27 milijuna kuna. Zatraženo je i uvođenje kažnjavanja proizvođača i dobavljača koji su kontaminirane proizvode stavili na tržište.

No, proizvođači su sami reagirali i povukli svoje proizvode s tržišta. Naime, oni dobiju garanciju da u aditivima koje koriste nema ništa sporno, a "onda stigne obavijest da ipak ima", zbog čega hitno povlače svoje proizvode. Iz HAPIH-a su potvrdili da je prošle godine zbog etilen oksida s tržišta povučeno ili opozvano 12 proizvoda, a u ovoj godini čak 33 proizvoda. Etilen oksid je najčešće pronađen u gotovim jelima i grickalicama, orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i pekarskim proizvodima, dijetalnoj hrani, dodacima hrani, bilju i začinima, sladoledima, jogurtima, keksima i desertima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inzistirali smo na tome da proizvođač odgovara za nepoznate tvari koje se nalaze u njegovim proizvodima, pogotovo ako je još i znao za njihovo postojanje. Razgovarali smo i o kaznama koje mi predviđamo i za uvoznike i za trgovce", rekla je Marina Novaković Matanić, predsjednica karlovačke Udruge za zaštitu potrošača, dodajući da je dogovoreno i uključivanje Državnog inspektorata, Carinske uprave te Ministarstva zdravstva.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo