nejasna situacija / 500 gradova i općina i dalje provodi mjeru koju je premijer odgodio - istražili smo trebate li slati podatke za porez na nekretnine

Zakon o porezu na nakretnine - u Hrvatskoj je stvorio birokratski kaos!

10.8.2017.
18:47
VOYO logo

Obrasci za prijavu oporezivih nekretnina se i dalje tiskaju, šalju građanima i zaprimaju popunjeni.

U gradskom odjelu za naplatu u Donjoj Stubici od svibnja se aktivno pripremaju za uvođenje poreza na nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani nakon najave našeg premijera su prestali nositi te obrasce i smatraju da ih ne treba ispuniti, dosta velika je zbrka na samom terenu", Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice.

A u Tisnom su išli i korak dalje, već su kupili posebni program za izračun poreza. Taj softver svi gradovi i općine trebaju nabaviti do kraja godine, odnosno, trebali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo definitivno, definitivno tužiti ministarstvo financija, kažem ja sam sretan da nećemo opteretit naše građane porezom na nekretnine, ali ovakvim načinom, usudio bi se reći baljezganjem predjednika Vlade i ministra Marića da sve dovedu u jednu veliku zabludu", Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

Zabludu ne vide voditelji udruge općina i gradova, oni iz redova HDZ-a. Pa tako u općini Vidovec kraj Varaždina, kao i u Zaprešiću – nisu ljuti što su trošili novac svojih sugrađana na zakon kojeg možda neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je potez premijera dobar, mislim da je bilo premalo informacija što se tiče samog objašnjenja o čemu se radi", Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec, tajnik udruge općina.

"Kada govorimo već o dosada obavljenim poslovima, činjenica je da dobro prikupljeni podaci su izvor donošenja rješenja, dakle prikupljeni podaci su samo dobrodošli da se ažuriraju postojeće evidencije", Željko Turk (HDZ) - gradonačelnik Zaprešića, predsj. udruge gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit upućen Poreznoj upravi dobili smo gotovo identični odgovor. 

"Bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima, u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni temeljem upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, koristit će jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti", ističu između ostalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, građani nastavite popunjavati, a općine i gradovi nastavite trošiti novac na pripremu poreza koji se odgađa. 

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo