3, 2, 1 - ispali Šeksa!

25.6.2010.
12:08
VOYO logo

Dok sam živio u studentskom domu na Cvjetnom, cijeli kat jednog od paviljona bio je popunjen razvojačenim braniteljima koji su se, nakon rata, odlučili vratiti na studij ili započeti novi. Mi klinci koji smo se družili s njima naslušali smo se tada svakakvih ratnih anegdota, a jedna od njih, čiju točnost ne mogu potvrditi, kao stvorena je da se opiše dilema s kojom će se, sada kad su sindikati skupili više od pola milijuna potpisa, sresti premijerka Kosor.

Junak anegdote je hercegovački vojnik koji drži na nišanu NATO-ov avion. Po njegovoj priči, u vrijeme dok je na snazi bila NATO-ova zabrana letova iznad Hrvatske, HV ju je povremeno ignorirao kako bi se helikopterima obavio nužan transport opreme i ranjenika, a čim bi helikopter uzletio, s nosača iz Jadranu bi mu ususret doletio NATO-ov Harrier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drama našeg junaka počinje kod slijetanja helikoptera. Naime, HV je s poda štitio helikoptere stingerima. Pa ako Harrier napadne helikopter dok slijeće, naš junak ga gađa stingerom. Pat – pozicija.

"Najduža minuta u životu", pričao je naš junak. "Najradije bi ga skinuo. Em te užasno živcira to njihovo zujanje, em ti pun kufer NATO-a što te jebe, a neće da pomogne, em bi bio prvi Hrvat u povijesti koji je roknuo NATO-ov avion. Bio bi najveća faca u selu, gradu, državi. S druge strane, ako ga rokneš, znaš da ni tebi, ni selu, ni gradu, ni državi više ni bog neće pomoći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bile su to najduže noći u mojoj premijerskoj karijeri", zapisat će jednog dana predsjednica HDZ-a u svojim memoarima kada bude opisivala kako je mučila dilema da li postupiti racionalno pa mirno i bez puno vike dopustiti da se referendum dogodi ili na zahtjev o referendumu ispaliti Vladimira Šeksa i tako pokazati tko je najveća faca u selu, gradu i državi. A i nervira je, brate, to zujanje sindikata koji je samo jebu, a neće da pomognu ni njoj ni milim im poslodavcima.

Stinger Šeks

A Šeks čeka ko stinger. Već je zrakom ulovio zahtjev o referendumu i sad samo treba stisnuti okidač i reći mu: "Kreni!" Siguran sam da ga probudiš u četiri ujutro, da bi našao ne jednu nego deset sasvim legalnih varijanti kako ga srušiti. Zakon o referendumu u paketu s Ustavom ima toliko rupa da bi se još vjerojatno naduo poput pjetlića pa upitao: "Kroz koju rupu da mu se zabijem?" Da li krenuti na odgađanje unedogled pa čekati da priča s ljetom ode u zaborav? Em nema zakonskog roka u kojem Sabor mora raspisati referendum, em Ustavni sud više nije nadležan za kontrolu potpisa i pitanje zakonitosti referendumskog pitanja, a tko je – ne zna se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pak, ne krene kroz tu rupu, tu mu je sljedeća. Nejasno je koliko građana trebati izaći na referendum da on bude valjan jer se mijenjao Ustav, ali Sabor nije promijenio Zakon o referendumu pa po jednom na referendum treba izići 2,25 milijuna građana da bi bio valjan, a po drugom broj izašlih uopće nije važan. Ukratko, teren kao stvoren za Šeksove driblinge i bravurozne akcije sa slovima zakona. Samo mu treba stisnuti okidač. Tu se vraćamo na dilemu HDZ-ovog vodstva i njegove predsjednice. Ispaliti Šeksa na zahtjev ili ne? Ako odluči racionalno pa ga ne ispali, dogodit će referendum, do izmjena ZOR-a neće doći, a Vlada će morati naći novu žrtvu svojih antirecesijskih mjera. Recimo, one poduzetnike i poslodavce čiji državni dugovi premašuju 10 milijardi kuna.

HDZ se bahati kao najveća faca u selu

Ako pak odluči ispaliti Šeksa i rušiti zahtjev za referendumom, bit će to čista demonstracija sile i nikad jasniji dokaz da se HDZ udružen s krupnim kapitalom bahati kao najveća faca u selu, gradu i državi. A to bi moglo rezultirati masovnim prosvjedima usred turističke sezone i apsolutno sigurnim gubitkom sljedećih izbora. Što bi rekao naš junak – ni bog im tada neće pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Junak s početka teksta, o stingeru nam je pričao i sljedeće: "Stinger kad uvati metu, upali neku lampicu pa ti blinka. Dok blinka, samo moraš stisnit i ode avion". Gospodo iz HDZ-a, lampica vam blinka, Šeks čeka u niskom staru. Na potezu ste.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču