Nestalo 105 učenika, većina će završiti u crnoj kronici

U srednje škole na području Splitsko-dalmatinske županije početkom tekuće školske godine bio je upisan 21.291 učenik, a do kraja, odnosno do Božića 'nestalo' ih je čak 105.

18.5.2011.
8:39
VOYO logo

"Završili su na ulici ili u najboljem slučaju upisali kakav tečaj privatno. Tvrdim da ćemo većinu tih učenika vidjeti na stranicama crne kronike", kaže profesor matematike i umirovljeni savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Bajrović, koji već godinama prikuplja podatke o učenicima na kraju prvog polugodišta. Smatra da su oni vjerodostojniji za pravu sliku stanja u srednjem školstvu od onih na kraju godine, kada se friziraju ocjene i ostali podaci.

Broj "nestalih" u ovoj godini za njega nije ništa novo. Događalo se to i prije i nitko nije reagirao. Dodaje kako se neke škole "vjerojatno spase" kada ih problematični učenici napuste. Iako ne želi otkriti o kojim se školama radi, znakovito je da najviše učenika "nestaje" iz strukovnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na početku školske godine bilo ih je 4.062, a na polugodištu 4.017. Situacija je nešto bolja u četverogodišnjim programima, ali i tamo je od 17.229 đaka kraj polugodišta dočekalo njih 17.169. Školu napuštaju čak i maturanti", kazao je Bajrović za Slobodnu Dalmaciju.

Pretpostavlja da učenici prije vremena napuštaju školu jer nisu dorasli određenim programima, no dodaje i da škole bezrazložno spuštaju bodovne pragove pri upisima kako bi upisale što više đaka i zadržale broj zaposlenih. Bajrović preporučuje da škole svoje "nestale" prijave državnim službama, kad već država nije propisala zakon o obaveznoj srednjoj školi i da društvo o njima povede brigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo