ZLOČINAČKO UDRUŽIVANJE

RAZOTKRIVENA VELIKA PREVARA: USKOK podigao optužnicu protiv čak 147 osoba!

Nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuta je optužnica protiv 147 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, prijevare, zloporabe osiguranja te pomaganja u prijevari i zloporabi osiguranja, piše u USKOK-ovom priopćenju.

Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je, od početka veljače 2014. do 1. rujna 2015., u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao više osoba s ciljem da za sebe i druge od osiguravajućih društava bez osnove ishode isplate znatne nepripadne materijalne i nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti te time pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit.

Manipulacija policama automobilskog osiguranja

Kako je Net.hr pisao još u travnju, riječ je o policajcu Tomislavu Oremušu, odvjetniku Mislavu Karlovcu te još tri osobe koje su se povezale u namjeri da sebi i drugima bez osnove ishode isplatu materijalne i nematerijalne štete po policama automobilskih osiguranja.

Isplate od najmanje tisuću do šest tisuća kuna isplaćivale su se ovisno o ulozi koju su imali okrivljenici. Oni su sudjelovali u lažiranju prometnih nezgoda “kao fiktivni krivci i fiktivni oštećenici na način da su vozila kojim su upravljali fiktivni krivci namjerno izazivala sudar s vozilima u kojima su se nalazili fiktivni oštećenici, a u pojedinim slučajevima i s parkiranim vozilima koja su V. i VIII. okrivljenik prethodno parkirali na dogovorena mjesta nezgode”.

Vrijeme nezgode određivalo se prema smjeni okrivljenog policajca, a realizaciju su kontrolirali I. i II. okrivljenik koji su svojim vozilima osiguravali da u nesreći ne sudjeluju vozila koja nisu bila u dogovoru.

Policajac Oremuš je tada sastavio policijsko izvješće iako je znao da je nesreća bila namještena.

Fiktivni oštećenici odlazili na Kliniku za traumatologiju

Fiktivni oštećenici tada su odlazili na Kliniku za traumatologiju u Zagrebu gdje su na liječničkim pregledima simulirali bolove u predjelu vrata i glave, strahove i smanjenje životnih aktivnosti. Oni su potom prijavljivali štetu u osiguravajućim društvima.

Sljedeći korak bila je punomoć odvjetnika Mislava Karlovca koji je tada naručivao nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke kako bi dobili dokumentaciju potrebnu za ostvarivanje štete. Odvjetnik je nakon toga osobno, ili putem drugih odvjetnika koji nisu imali saznanja o njegovim stvarnim nakanama, u ime fiktivnih oštećenika podnosio zahtjeve osiguravajućim društvima za naknadu nematerijalne štete te zahtjeve za naknadu odvjetničkih troškova.

Po potrebi je u postupcima naknade štete na vozilima, sukladno dogovoru s I. okrivljenikom, zastupao i vlasnike tih vozila. Radi prikrivanja kriminalne aktivnosti IV. okrivljenika i cilja zločinačkog udruženja, ostale fiktivne oštećenike su upućivali da neosnovanu naknadu nematerijalne štete ostvaruju preko drugih odvjetnika koji su ih, ne imajući razloga sumnjati u stvarni nastanak prometnih nezgoda i postojanje ozljeda, strahova ili tegoba, zastupali u postupcima naknade nematerijalne štete te u njihovo ime podnosili zahtjeve za naknadu nematerijalne štete osiguravajućim društvima i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška.

Isplatili si najmanje 2.155.403,26 kuna

Na temelju podnesenih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, prijava štete na vozilima i zahtjeva za naknadu odvjetničkih troškova, osiguravajuća društva koja nisu imala razloga sumnjati u dostavljene zahtjeve, prijave, medicinsku dokumentaciju, službene zabilješke i zapisnike o očevidu, isplatila su ukupno najmanje 2.155.403,26 kuna na ime naknade štete te najmanje 190.625,00 kuna na ime odvjetničkih troškova.

Pripadnici zločinačkog udruženja pribavili su nepripadnu imovinsku korist od najmanje 1.604.136,66 kuna, iznos koji su, nakon što su fiktivnim oštećenicima isplatili najmanje 184.500,00 kuna, međusobno podijelili.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr