USTALA I VOJSKA!

U MORU PRONAŠAO NUKLEARNU BOMBU? Ronioc pod vodom naišao na zastrašujuće otkriće

Kanadski ronioc Sean Smyrichinsky nedavno je kod Britanske Kolumbije pronašao ogromnu bombu. Na dnu je završila 1950. godine kada se ondje srušio zrakoplov koji je simulirao nuklearni napad na San Francisco, piše Vancouversun.com.

Sean Smyrichinsky nedavno je proveo nekoliko sati roneći u potrazi za morskim krastavcima na Pitt Islandu, kod arhipelaga Haida Gwaii. I nije pronašao ni jedan. No, odlučio je uskočiti u svoj podvdni skuter i provozati se prije no što ode. Tada je na dnu mora ugledao nešto neobično.

“Pronašao sam ovu nevjerojatno veliku stvar pod vodom, ogromnu . Nikad prije nisam vidio ništa slično. Svim svojim prijateljima na brodu sam počeo govoriti kako sam pronašao UFO. Rekao sam da je bizarno, a kako nisam imao kameru nacrtao sam im ono što sam vidio”, ispričao je Smyrichinsky koji je nekoliko dana nakon toga svoje spoznaje prenio na jednog ribara no ni on nije znao o čemu je riječ. No onda je jedan starac ipak kazao: “Oh pa ti mora da si našao onu bombu”.

Ta bomba je nuklearna naprava koja je bačena ili eksplodrala nedalko obale Britanske Kolumbije 13. veljače 1950. kada se srušio američki bombarder B-36, koji je bio na ruti s Aljeska na Teksas.

Tada je poginulo petero ljudi dok ih je 12 koji su se bacili s padobranom spašeno. Morali su skočiti jer su tri od šest motora zrakoplova bila zahvaćena vatrom. Bombarder je navodno simulirao let nuklearnog napada na San Francisco, a nosio je “nuklearno oružje Mark IV”. Riječ je o ogromnoj bombi, teškoj oko 4900 kilograma i sličnoj onoj koja je ubila ljude u Nagasaki.

Na noge podigao i Ministarstvo obrane

Misiju je kasnije u medijima potvrdio i jedan od kopilota dodajući kako bomba nije bila funkcionalna, ali da su je svejedno odlučili ispustiti.
“Predložio sam kapetanu da bacimo bombu u more jer nismo mogli procijeniti naš položaj u odnosu na tamošnje stanovništvo i on se složio. Velika količina TNT-a mogla je uzrokovati ogromnu štetu u slučaju da je pala na naseljeni dio”, ispričao je kopilot dodajući kako je namještena autopilot te da je zrakoplov letio sve dok se nje zabio u planinu Kologet, oko 300 kilometara sjeveroistočno od mjesta gdje je posada iskočila.

Proučivši na internetu fotografije bombe, Smyrichinsky je uočio sličnost s objektom koji je vidio pod vodom te je obavijestio kanadsko ministartsvo obrane. Vojska je odlučila odmah onamo poslati vojni brod, ne bi li potvrdili da je riječ o bombi te vidjeli predstavlja li prijetnju i treba li je vaditi na površinu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr