U Jeličinoj kuhinji – miris svježih šapa. Pripreme za Božić su
počele, a ova domaćica zna kako uštedjeti.
"Mast je domaća, a svagdje maltene ide masti, orasi su domaći,
evo, što se kupi brašno i malo tih dodataka, malo limuna ili
cimeta", kazala je Jelica Štrok iz Valpova.
Sama je pripremila i mlince, a i purica je iz vlastite
proizvodnje.
"Lakše je nama koji smo na selu, koji imamo koliko toliko domaće
hrane, ne moramo sve kupiti", dodala je.
Drukčija slika na osječkoj tržnici. Sve ima svoju cijenu i to
veću nego prošle godine. Istodobno, građani žele Božić bez
odricanja.
Kilogram šarana skuplji je za pet kuna, prasetine četiri, a jaja
su sa 80 lipa skočila na kunu i dvadeset.
Prasetina za četveročlanu obitelj – 54 kune, purica s mlincima –
160, sarma 50, fiš paprikaš - 75 kuna. Prosječna blagdanska
trpeza skuplja je za 250 kuna. No, Slavonci radije posežu dublje
u džep, a odricanje ostavljaju za siječanj.
Purice su naručene, meso se već kupuje, no, mnogi će ipak morati
improvizirati.
"Očekujem recimo bakalar, pečenu prasetinu, malo janjetine, ali
ništa od toga neću vidjeti, jer sam nezaposlen. Ima nešto
alternative, nešto se sušilo mesa, bit će domaće kobasice, bit će
nešto i kolača, nekako ćemo se snaći", izjavio je Ozren Zelić iz
Osijeka.
Snalažljivi Slavonci, poput Jelice s početka priče, krizi unatoč
imat će što staviti na stol.
U iščekivanju Božića upaljena je treća adventska svijeća na stolu koji će ovih blagdana biti znatno skuplji. Prosječna božićna trpeza za četveročlanu obitelj, ove je godine 250 kuna skuplja nego prošle. Poskupjelo je gotovo sve - meso, riba, jaja, povrće. Hoće li građani i na čemu štedjeti?