“U EU ne pre 2018”

Direktor Kancelarije za evropske integracije smatra da nastupa “zatišje u proširenju Unije”

U narednih šest do osam godina nijedna zemlja, osim Islanda, ne treba da očekuje članstvo u EU, kaže direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

Državni vrh radi na očuvanju naših nacionalnih interesa na KiM, ali ne na štetu EU integracija, rekao je on za Večernje novosti.

Ova vlast ne dovodi u pitanje evropski put Srbije. To je, uostalom, zapisano i kao prva i najvažnija stvar u koalicionom sporazumu – istakao je Pajević.

On je kazao da očekuje da Rezolucija o KiM doprinese da se dijalog nastavi u dobrom pravcu i da će to biti dovoljan materijal za EK prilikom preporuke o datumu.

Upitan kolike su realne šanse da Srbija u junu dobije datum za otvaranje pregovora, rekao je: “To je plan koji je dao sam Evropski savet. Procena daljeg napretka dijaloga biće data u martu, i to će biti ključ na osnovu koga će se meriti odluka o datumu. Od toga kako EK proceni rezultate i dinamiku dijaloga zavisiće i “presuda” evropskih šefova država i vlada“.

Na opasku da je Nemačka protiv daljeg proširenja Unije, Pajević je odgovorio da “to, pre svega, treba vezati za unutrašnja politička zbivanja u Nemačkoj“.

Tamo opada podrška ne samo proširenju, nego i samoj EU. Činjenica je da nijedna zemlja nije ni blizu prijema u EU. Rekla Merkelova tako nešto ili ne, objektivno nastupa period zatišja u proširenju. Nijedna zemlja još nije ni otvorila pregovore, a kamoli da je blizu prijemu. U narednih šest do osam godina, nijedna zemlja, izuzev možda Islanda, ne treba da očekuje da će postati članica – rekao je on.

Foto: Tanjug – Sava Radovanović

Povratak na Net.hr